Erkenning op papier krijgen voor werk dat je succesvol zelfstandig uitvoert en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt vergroten: daar draait het om bij de pilot Praktijkleren. Donderdag 28 november werden de eerste 44 praktijkverklaringen – een uniek certificaat gekoppeld aan mbo-kwalificatiestructuur – uitgereikt tijdens de Businessdagen in Breda.

Tussen wal en schip

Om dit innovatieve project op te zetten in de regio West-Brabant, ontvingen we eerder dit jaar een subsidie van het Europees Sociaal Fonds. Het project richt zich op 16- tot 66-jarigen die niet in het bezit zijn van een mbo-2-diploma en waarvoor een BBL- of BOL-opleiding (nog) niet mogelijk is. Omdat zij hun vaardigheden niet kunnen aantonen aan werkgevers, vallen zij vaak tussen wal en schip. Daarom zijn praktijkverklaringen ontwikkeld. Doordat we hier daadwerkelijke kansen bij werkgevers aan koppelen, vergroten we het perspectief en duurzame kansen op werk voor de deelnemers.

Toekenning

Een praktijkverklaring geeft de deelnemers niet alleen de waardering en erkenning die ze verdienen, maar vergroot ook hun aansluiting en onderhandelingspositie op de arbeidsmarkt. De toekenning ervan is afhankelijk van de vaardigheden en potentie van een deelnemer. Het papiertje wordt toegekend met terugwerkende kracht óf na succesvolle afronding van een toegespitst leerwerktraject. Dankzij dit landelijk erkende mbo-certificaat kan een werkgever ervan op aan dat de potentiële medewerker een duidelijk afgebakende taak zelf kan opstarten, uitvoeren en afronden. We verwachten dan ook dat de doorstroom naar duurzaam regulier werk door praktijkverklaringen gemakkelijker wordt.

Praktijkopleiders

Peter Beljaars en Guus van Dongen zijn praktijkopleiders bij MidZuid. Zij leiden werknemers op zodat ze in de praktijk aan werkgevers kunnen laten zien dat zij op mbo-niveau kunnen werken. Bij MidZuid zijn Nemo Lodewikus en Martijn van Rijen opgeleid. Nemo Lodewikus werkt bij MidZuid en heeft een praktijkverklaring ontvangen binnen de richting Assistent plant of (groene) leefomgeving. En Martijn van Rijen werkt bij Timmers BV te Oosterhout en heeft een praktijkverklaring ontvangen binnen de richting Assistent Logistiek. De praktijkverklaring is goed voor hun ontwikkeling en perspectief op werk. Maar ook voor bedrijven een prachtig middel om hun werknemers te blijven ontwikkelen en erkenning te geven voor hun talenten. Van harte gefeliciteerd Nemo en Martijn!

Waarde van werk

MidZuid gelooft dat maatschappelijke waarde niet alleen af te meten valt aan financiële middelen. Minstens even belangrijk is namelijk wat werkgelegenheid voor de mens betekent. Daar denken WVSAteaGemeente BredaWerkgeversServicepunt West-BrabantSBB, PTC en Marlijn Academie net zo over. Daarom hebben we de krachten gebundeld in het project Praktijkverklaringen. Een mooie samenwerking van overheid, het onderwijs, het bedrijfsleven en (leer)werkbedrijven, waarbij de focus ligt op wat haalbaar is voor de deelnemer.

Bron tekst: WVS aangevuld vanuit MidZuid

Bron beeld: MidZuid