Ricardo Dorland, medewerker Catering in de bedrijfskantine van MidZuid en het gemeentehuis van Drimmelen.

Ricardo Dorland (34 jaar) werkt al 6 jaar bij MidZuid. Hij heeft op verschillende afdelingen gewerkt, maar in de catering ligt toch echt zijn hart. Hij werkt iedere dag vol passie aan het bereiden van maaltijden voor de collega’s van MidZuid of de gemeente Drimmelen. We spraken hem via beeldbellen en hij vertelde ons enthousiast zijn verhaal.

Ricardo Dorland

Ontwikkelen geeft je een doel

Ik heb eigenlijk altijd speciaal onderwijs gevolgd. Mijn bassischooltijd heb ik in Arnhem op Basisschool de Piramide doorgebracht. Daarna ben ik naar het vmbo gegaan op het Groenhorst College in Velp. Daarna ben ik gestart met de mbo-opleiding Transport en Logistiek in Nijmegen. Het is me helaas niet gelukt om een mbo-diploma te halen. Maar ik heb het altijd goed naar mijn zin gehad op school. Als je jong bent is naar school gaan belangrijk, niet alleen voor je ontwikkeling, maar ook voor de dagelijkse structuur. Je hebt een vaste invulling van de dag en elke dag nieuwe dingen leren dat doet een mens goed”, vertelt hij. 

Aan het werk

Na zijn opleiding heeft Ricardo gewerkt bij Schenker een internationaal Transport en Logistiek bedrijf als heftruckchauffeur. Ook heeft hij als uitzendkracht gewerkt bij verschillende bedrijven, als vuilnisman, postverwerker en als magazijnmedewerker in een magazijn met tapijten. Helaas ging het in deze tijd privé even mis bij Ricardo. In combinatie met de economische crisis was het voor hem daarna erg moeilijk om aan een nieuwe baan te komen. “Ik merkte dat ik in een neerwaartse spiraal terecht kwam. Gelukkig lukte het met hulp van familie en vrienden om mijn leven weer op de rit te krijgen.”

Een warm welkom in Brabant

“Ik kwam terecht bij een woonvoorziening van Prisma in Hooge Zwaluwe. Eerst zou ik bij Prisma voor een dag vrijwilligerswerk aan de slag gaan. Ondertussen had ik al gesolliciteerd bij MidZuid. Op de dag dat ik met het vrijwilligerswerk begon bij Prisma, werd ik al gebeld voor een contractbespreking bij het sociaal werkbedrijf. Ik mocht kiezen uit drie leerwerktrajecten in de schoonmaak, catering of groenvoorziening. Ik merkte dat ik heel veel behoefte had aan rust, waardoor ik koos voor het traject in de schoonmaak. En dat beviel me op dat moment erg goed.”

Dit werkt echt voor mij

Na 3 jaar werken en leren in de schoonmaak, merkte Ricardo dat hij toe was aan een volgende stap. “Ik zat echt veel beter in mijn vel en was klaar voor de volgende stap. Na overleg met mijn consulent mocht ik in de catering aan de slag. Nu 3 jaar later voel ik me hier in de catering als een vis in het water. Bij MidZuid wordt mijn inzet gewaardeerd. Ik kan doen waar ik me prettig bij voel, op een tempo dat bij mij past en dat werkt gewoon voor mij!”

Sociale contacten

Ricardo werkt zowel in het bedrijfskantine van MidZuid als in de bedrijfskantine in het gemeentehuis van Drimmelen. “Mijn werkzaamheden zijn erg divers. Ik werk achter de kassa, in de spoelkeuken, ik verzorg de koffieservice en natuurlijk dat het er allemaal netjes uitziet. Vooral de afwisseling in de werkzaamheden vind ik erg leuk.” Hij werkt graag in teamverband, iets wat hij ontdekt heeft in zijn werk. Hierdoor doet hij ook privé aan sporten in teamverband zoals voetbal. “Het komt mede door de Voorman Ben Verweij dat ik mij zo goed voel. De werksfeer is goed en er wordt veel beter naar elkaar geluisterd. Ook zorgt Ben voor uitdaging, goede begeleiding en geeft hij ons allemaal elke dag een nieuwe mogelijkheid tot leren. Mijn consulenten Guus van Dongen en Louis Kaleta zijn mijn psychologen, bij hen kan ik alles kwijt en heeft mij echt geholpen te komen op het punt waar ik nu ben.

Structuur juist nu

Structuur en duidelijkheid dat is in deze tijden extra belangrijk en dat biedt MidZuid. “Zelfs nu, nu we ons allemaal aan moeten passen en de maatregelen moeten volgen door het coronavirus, geeft MidZuid mij structuur. Als ik alleen maar thuis zou zitten zou ik echt gek worden. Ik ben daarom blij dat alles, voor zover dat kan, gewoon doordraait. Want zonder mijn werk val ik in een gat. Ik hoop dat het ons lukt om ons te houden aan de regels en zo het virus onder controle te krijgen. Help elkaar, dan komen we er wel!”