Dit voorjaar kregen elf statushouders uit de gemeente Oosterhout een rondleiding bij drie bedrijven uit Oosterhout. Met als doel betaald werk te krijgen. Eén van de bedrijven van de rondleiding was Merba Banketbakkerij BV. Aan het Wilhelminakanaal in Oosterhout hebben zij hun productielocatie waarvandaan koekjes worden gedistribueerd over heel de wereld.

Elke dag iets nieuws leren

Behzad Mojahedi vertelt waarom het werken juist bij Merba hem zo goed bevalt. “In Iran was ik commercieel manager bij een koekfabriek. Ik verzorgde de verkoop naar Zuid-Amerika. Daarom sprak het werken bij Merba mij meteen aan. Ik moet de Nederlandse werkcultuur nog ontdekken en wil dit bedrijf van onderaf leren kennen. Ik ben graag in beweging, daarom past dit werk bij mij. De ene dag sta ik aan de inpaklijn, de andere dag bij de productieafdeling. Ik wil elke dag iets nieuws leren.” Behzad vervolgt: “Ik zocht werk, maar ondanks 30 sollicitatiebrieven vond ik het niet. Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik ben vanochtend om half vijf begonnen. Ik wil een nieuwe toekomst opbouwen hier voor mijn vrouw en mijn dochter van 3. Ik werk hard en spaar voor een opleiding.”

Taal op de werkvloer

Behzad is net als de andere statushouders gestart in een traject ‘Taal op de Werkvloer’ bij MidZuid. In dit traject worden verschillende onderdelen behandeld, om de kandidaten een introductie te geven en klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Dat is de rol van MidZuid. Bij MidZuid werken ook werkgeversadviseurs van het WerkgeversServicepunt West-Brabant, die krachten worden gelijk gebundeld. Want de werkgeversadviseurs hebben al contact met bedrijven uit de regio, zij kennen de vraag van de werkgevers. Samen met accountspecialist Vincent van Eck, van Tempo Team Inhouse, is gekeken naar passende oplossingen en vacatures bij Merba. Uiteraard met als doel duurzame plaatsingen voor allemaal.

Kans op betaald werk

Vincent van Eck legt uit: “Wij geven samen met Merba mensen met minder relevante ervaring een kans op betaald werk. We laten ze de verschillende productieafdelingen zien en laten ze zelf kiezen welk werk ze willen doen. We zoeken betrouwbare flexibele werknemers die hard willen werken. Daarom zijn we ook zo blij met Behzad. Mijn advies aan ondernemers is: zoek een partner en geef ze een kans binnen je organisatie. Bij ons leidde dit al vaker tot succes.”

Tekst: Gemeente Oosterhout en MidZuid
Foto: Gemeente Oosterhout

Fotobijschrift: Van links naar rechts: Janice Khieroe en Behzad Mohajedi