MidZuid (voorheen !GO) en Praktijkschool De Zwaaikom uit Oosterhout werken al jaren samen op het gebied van stages en plaatsing van leerlingen na hun schooltijd. Daarnaast worden werkzaamheden die normaal plaatsvinden bij MidZuid verplaatst naar de Zwaaikom voor de praktijklessen. Op deze manier doen de leerlingen praktijkervaring op tijdens hun studie. De laatste tijd werd het steeds lastiger om het werk naar de praktijkschool te brengen, door een veranderende vraag vanuit het bedrijfsleven.

De oplossing
De afgelopen periode is er intensief overlegd met de praktijkschool hoe dit opgelost kan worden. Uiteindelijk is besloten om de praktijklessen voor de derdejaars leerlingen te geven in de leerwerkruimte bij MidZuid in Oosterhout. De eerste lessen zijn in week 36 van start gegaan.

Ontwikkelen en begeleiden staat centraal
Met de komst van de participatiewet organiseert MidZuid als sociaal werkbedrijf voor een brede doelgroep de ontwikkeling en begeleiding naar werk. Om de ontwikkeling en begeleiding van mensen op een goede manier op te pakken is er een aparte leerwerkruimte ingericht, genaamd Dok A. In deze leerwerkruimte zijn alle faciliteiten aanwezig die nodig zijn om mensen te trainen en ontwikkelen richting de arbeidsmarkt. Deze leerwerkruimte is perfect om te worden ingezet voor de praktijklessen van De Zwaaikom. Op deze manier wennen de leerlingen aan een productieomgeving en MidZuid kan op deze manier voldoen aan de veranderende vraag van het bedrijfsleven. Hierdoor blijft het aanleveren van diverse werkzaamheden mogelijk.