Jessica Flohr, Werkleidster Catering MidZuid

Als ik mensen zie groeien in het werk, dan weet ik dat het werkt wat we doen. Het werkt voor hen, maar ook voor mij. Ik geniet van de successen die ik zie ontstaan. Vaak kleine stappen, maar o zo belangrijk om verder te komen, zegt Jessica Flohr, werkleidster catering MidZuid.

Content Jessica Flohr

 

Elke dag leren

Voordat ik hier in 2017 werkleidster werd, werkte ik in de retail, horeca en sales. In al mijn functies vond ik het, het leukste om medewerkers te helpen bij hun ontwikkeling. Ik ben een mensen-mens en het meest in mijn element als ik anderen zie groeien. Een vriendin attendeerde me op deze baan. De non-profit wereld kende ik nog niet, maar wat ben ik blij dat ik hem mag leren kennen. Mensen komen hier om te leren werken. Zelf leer ik ook elke dag!

Leren is niet altijd makkelijk en leuk

‘Leren doet pijn’ zeg ik wel eens tegen medewerkers. En dat ervaar ik zelf ook zo nu en dan. Ik ben van nature een perfectionist. Wat ik hier heb geleerd, is om kleine successen te vieren. En steeds bezig te zijn met de vraag: wat is ervoor nodig om het beter te laten gaan? Met de mensen die hier komen om te leren werken, zoek ik naar mogelijkheden om te groeien.

Leren van elkaar

Meestal start ik de dag met een team van ongeveer vijf medewerkers, die in het bedrijfsrestaurant in Oosterhout werken. De samenstelling van het team wisselt. Soms is iemand er enkele maanden om werkritme op te doen, of om te leren om met andere mensen in een team samen te werken. Bij de vaste mensen in dit team, zorgen deze wisselingen weleens voor onrust. Tegelijkertijd leren zij op deze manier omgaan met verandering. Juist omdat mensen verschillend zijn, leren ze van elkaar. Door elkaar kijken ze in de spiegel, waarin ze niet alleen zichzelf zien maar ook de ander. Ze ervaren dat ze mógen leren. Het maken van fouten hoort daarbij.

De volgende stap naar werk

Wat is er nodig voor iemand om de volgende stap naar werk te maken? Wat kan iemand aan, wat niet? Ligt het accent op structuur, op het opdoen van werkritme of juist op meer afwisseling in taken? Voor iedereen ziet de weg om de volgende stap naar werk te maken, er anders uit. Is het bedrijfsrestaurant bij MidZuid de juiste plek, of komt iemand beter tot zijn recht in het cateringteam bij een van onze partners, bijvoorbeeld op het gemeentehuis in Made? Juist door de persoonlijke aanpak met een mix van begeleiding, coaching en opleiding, werkt deze aanpak voor iedereen die de volgende stap naar werk wil maken.

Geduld en doorzettingsvermogen

Het allermooiste is als mensen zelf inzien dat ze een stap hebben gemaakt in hun ontwikkeling.  Ik vind het een sport om mensen te laten groeien, door te kijken wat ze nodig hebben. We praten, ik geef hen aandacht, houd een spiegel voor, observeer en probeer op dezelfde golflengte te komen. Het vergt geduld en vooral doorzettingsvermogen. Als je laat zien dat je iets wilt, dan kom je verder. Dat kunnen we bij MidZuid met elkaar voor elkaar krijgen. Geven en nemen; dan werkt het voor iedereen.

NB. Foto's zijn gemaakt in tijden dat het corona-virus nog niet in ons land was.