Harry de Feijter, teamleider groepsdetachering bij MidZuid vertelt over betekenis vol werk: “Ik heb een goede dag wanneer mijn collega’s met een glimlach vertellen over hun werk.

En als ze een bulderlach krijgen, dan heb ik een fantastische dag. Ik vind het geweldig als ze succesvol kunnen meedoen in een bedrijf waar zij zijn gedetacheerd, het is fijn om te zien dat ze daar op hun plek zitten. Het hebben van leuk werk dat onze collega's op de juiste manier uitdaagt, zorgt voor voldoening en werkgeluk. Er is niks mooiers dan wanneer iemand thuis enthousiast over zijn dag kan vertellen.

Mijn hoofdtaak is om collega’s te detacheren bij werkgevers op locatie. Onder de juiste omstandigheden, zodat ze werkzaamheden kunnen doen die bij hen past en waar zij zich prettig bij voelen. Ik vind het belangrijk om precies te weten wat mijn collega’s willen en kunnen. Zo kan ik hun voorkeuren goed meewegen in het maken van de juiste match (oftewel koppeling) tussen werknemer en werkgever. Je ziet vaak niet aan onze collega’s dat ze een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben. Wanneer het werk te zwaar is, vallen ze uit. Daarom is het belangrijk precies in kaart te krijgen wat wel of niet voor iemand werkt.

Per persoon de juiste match

Als ik verwacht dat een werkgever en collega goed bij elkaar passen, laat ik hem of haar eerst kennismaken met het bedrijf. Pas daarna maken we een beslissing. Ik laat op locatie zien wat het werk inhoudt, wat de werkomgeving is en wie de mensen zijn die er werken. Op die manier is het persoonlijk. Als het prettig voelt voor de collega, maken we de match. En ook dan blijf ik in beeld: ik ga mee met de eerste werkdag om te kijken hoe ze het ervaren. Als er iets is kunnen ze mij altijd bellen, dan kom ik langs. En ik houd nauw contact met de werkgever.

MidZuid werkt met veel bedrijven in de regio; van Welzorg, Van de Lande, Assa Abloy, MondzorgPlus tot aan De Kroes. Sommige samenwerkingen lopen al 16 jaar en op meerdere locaties werken veel van onze collega’s onder begeleiding van een werkbegeleider. Een nieuwe samenwerking is met Mondzorg. Daar werken nu twee collega’s, die het ontzettend naar hun zin hebben. Hun werkzaamheden zijn het aanvullen van koffers met verschillende tandarts-artikelen. Deze koffertjes worden gebruikt door tandartsen die patiënten op allerlei locaties in het land bezoekt. Ook kijken we hoe deze werkzaamheden verder uitgebreid kunnen worden. De medewerkers van MondzorgPlus omarmen onze collega’s, dat is heel mooi om te zien.

Elke dag een succes

Voordat ik bij MidZuid werkte, was ik leidinggevende in de chemie. Daardoor kwam ik in aanraking met een sociaal leerwerkbedrijf in Limburg en Dordrecht. Ons bedrijf ging daar werk uitbesteden en kwam ik erachter dat maatschappelijke ondernemingen me erg liggen. Om die reden besloot ik op mijn 50e om de overstap te maken naar MidZuid.

Dat je iets mag betekenen voor anderen, dat vind ik fantastisch. Ik kreeg vanochtend een appje van een collega die bij een nieuwe werkgever zit. Hij schreef: ‘Het gaat hartstikke goed met me, ik heb het naar mijn zin!’. Bijna elke dag is er zo’n succes-moment – en daar doe ik het voor. Ik ga binnenkort met pensioen, maar ik heb een hele mooie tijd gehad bij MidZuid. Ik heb hier meer voldoening uit het werk gehaald dan in het normale bedrijfsleven, want hier kunnen we daadwerkelijk een steentje bijdragen aan het geluk van anderen.”