De gemeente Oosterhout en MidZuid slaan de handen ineen en gaan samen textiel inzamelen, sorteren en verwerken. Sinds vorige week kunnen inwoners hun textiel kwijt bij textielcontainers op verschillende locaties in de stad en de kerkdorpen. Medewerkers van de gemeente brengen het textiel vervolgens naar MidZuid, waar het wordt gesorteerd en verder wordt verwerkt. “Op deze manier houden we beter zicht op het circulaire proces én we zorgen hiermee voor extra werkgelegenheid en opleidingskansen voor de medewerkers van MidZuid. Een win-win situatie dus”, aldus wethouder Willem-Jan van der Zanden.

Textiel zorgt het hele jaar door voor werk

Frits in ’t Groen, manager Werkbedrijf bij MidZuid: “Gebruikt textiel van Oosterhouters zorgt voor de perfecte werkgelegenheid voor onze medewerkers. Het is niet seizoensgebonden, dus het levert het hele jaar door werk op. Onze medewerkers kunnen het werk binnen doen en het is een goede mix tussen eenvoudig repetitief werk en afwisseling. Het textiel zelf biedt uiteindelijk ook weer werkgelegenheid, denk bijvoorbeeld aan allerlei werkzaamheden in een vintage winkel. Zo ver zijn we nog niet, maar die wens is er wel”.  

Beter zicht op het circulaire proces

Tim Jagtenberg, teamleider stadsbeheer bij de gemeente Oosterhout: “Door het textiel als gemeente zelf in te zamelen en te laten sorteren en verwerken, houden we beter zicht op het circulaire proces. Zo weten we zeker dat het textiel van de Oosterhouters niet op de grote berg komt in het buitenland of zorgt voor milieuvervuiling. We willen zoveel mogelijk textiel uit het restafval houden. Daarom kiezen we voor textielcontainers in de stad en de kerkdorpen. Dit project is een onderdeel van circulair ambachtsnetwerk De Meerwaarde”.

Waar in Oosterhout vind ik de textielcontainers?

De containers staan verspreid door Oosterhout. Ze staan bijvoorbeeld bij verschillende winkelcentra en bij het gemeentehuis op het Slotjesveld. Kijk in de app AfvalWijzer voor alle locaties. De textielcontainers zijn te herkennen aan de paarse kleur. Het is de bedoeling dat kleding droog en in dichte zakken in de containers wordt gegooid. Zakken die er naast worden gezet, kunnen niet hergebruikt worden. Als een textielcontainer kapot is, kan dat gemeld worden via de app MijnGemeente. Of vanaf 1 juli via de BuitenBeter app.

 

Bron: website gemeente Oosterhout