“Hanny Koek is ondanks haar zware beperkingen altijd bewonderenswaardig positief,” omschrijft Hans van den Berg, leidinggevende van Hanny.

Hanny heeft spasmes en werkt in de prikkelarme omgeving van onze productie afdeling. Door de juiste aanpassingen aan haar werkplek kan ze zelfstandig de werkzaamheden doen. Dat geeft haar veel voldoening.

Blijven kijken wat kan

Hanny vertelt: “Ik werk vanaf 2005 bij MidZuid. Eind dit jaar ga ik met pensioen, maar eigenlijk wil ik nog helemaal niet stoppen. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Voordat ik MidZuid kende, werkte ik eerst 25 jaar in Gorinchem bij een sociale werkplaats, zoals je die toen noemde. Daar voerde ik inpakwerkzaamheden uit. Daarna ben ik bij ontwikkelbedrijf MidZuid gaan werken. Eerst in de toenmalige vestiging in Sleeuwijk en daarna in Oosterhout. Nu vind ik het leuk om zo veel mogelijk verschillende werkzaamheden uit te voeren. Ik heb onder andere lampen getest en schroeven geplaatst in contactdozen met hulp van een schroefmachine. Maar dat laatste was te zwaar voor me; het zorgde voor pijn in mijn schouders. Toch ben ik blij dat ik heb geleerd om met machines om te gaan, want dat vond ik eerst spannend. Net als het sorteren van de juiste hoeveelheden van verschillende onderdelen. Dat gaat ook beter dan ik had verwacht!

Zo veel mogelijk proberen

Ik zet nu netwerkkastjes in elkaar en dat vind ik het leukst om te doen. Het is niet belastend voor me, mede door de mal die voor me is gemaakt. Die wordt vastgeschroefd op mijn werkplek en zo kan ik de onderdelen makkelijker monteren. Mijn werkleiders hebben meerdere mallen gemaakt voor verschillende producten, zodat ik nog steeds mijn werkzaamheden kan afwisselen. Ik probeer graag verschillende dingen uit. Als er nieuw werk is, ben ik altijd benieuwd of het mij lukt. Dan wordt er een mal voor me gemaakt zodat ik het kan proberen.

Een echte doorzetter

Hans haakt hier op in: “Als het Hanny in eerste instantie niet lukt dan zet ze toch door. Maar als het écht niet lukt, ook met de aanpassingen die we voor haar verzorgen, dan is het ook goed. Ze wil het geprobeerd hebben. Hanny is altijd het zonnetje in huis, dat vind ik erg knap van haar. Daarnaast is ze is altijd aanwezig en op tijd. Terwijl het haar veel tijd kost om zich klaar te maken om de deur uit te gaan. Ze heeft een zware beperking, maar dat staat haar niet in de weg. Heel veel mensen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Ik heb haar nog nooit chagrijnig meegemaakt.”

Dicht bij jezelf blijven

Hanny moet lachen en voegt toe: “Ik sta op om kwart voor zeven en begin met werk om 10 uur. Zo heb ik voldoende tijd om mezelf te verzorgen en klaar te maken. Ik doe thuis zo veel mogelijk zelf, ondanks dat ik niet alles alleen kan. Op het werk helpt mijn beste vriendin Deine me, bijvoorbeeld met naar het toilet gaan. Zij is al 6 jaar met pensioen, maar komt speciaal voor mij twee dagen in de week naar MidZuid. Als ik stop met werken, stopt zij ook. Ze is een fantastisch persoon. Ik ben vaak vrolijk en dat valt echt niet altijd mee. Mijn zus zegt wel eens: ‘je bent een doordouwer’. Ik vind het belangrijk om te blijven doorzetten. En ik probeer mij niks aan te trekken van de mening van anderen. Zo blijf ik dicht bij mezelf.”