Mersha is een alleenstaande moeder van jonge kinderen. Er woont geen familie in de buurt van Mersha en daarbij spreekt ze nog niet goed de Nederlandse taal. Werk helpt haar om mee te doen in de maatschappij.

Als alleenstaande moeder met jonge kinderen, aan het werk gaan is vaak best een klus. Dat wordt nog een keer extra ingewikkeld als er geen opa’s en oma’s, zussen of vriendinnen zijn waar je, al is het náást de kinderopvang, op terug kunt vallen als er iets is.

Nog lastiger wordt het als je nog nooit buitenshuis gewerkt hebt, de taal niet zo goed spreekt en de cultuur niet kent. Want dan moet je je kinderen naar een opvang brengen, waar ze misschien wel hele andere regels en normen en waarden hebben, dan die jij je kinderen thuis probeert bij brengt. En omdat je geen idee hebt wat je te wachten staat, weet je ook niet zo goed hoe je je kinderen op die opvang moet voorbereiden.  Kortom het vergt de nodige inspanning, moed en doorzettingsvermogen om die eerste stap naar een betaalde baan te zetten.

Hoe fijn is het dan als je op de werkvloer warm ontvangen wordt. Er een leidinggevende is die met je meedenkt en waar je alles mee kan bespreken. Die jou niet alleen ziet als iemand die een bepaald capaciteitsprobleem komt oplossen zodat het werk kan worden gedaan, maar die jou ziet als mens.

Dat overkwam Mersha Yetnabarsch die bij Esther van den Bosch op het gemeentehuis in Geertruidenberg in de schoonmaak werkt. Door Esthers hartelijke ondersteuning, voelt Mersha zich thuis bij MidZuid en gaat ze met plezier naar haar werk. Alhoewel het werk haar en haar gezin financieel niet zoveel oplevert, verrijkt het hun leven toch. Het heeft de deur naar meedoen in de samenleving, naar gezien en gewaardeerd worden, verder geopend. Dat heeft ook gevolgen voor de thuissituatie. Omdat mama graag gaat werken, ontwikkelen ook de kinderen zich sneller. Door het grotere beroep dat op hun zelfredzaamheid wordt gedaan ontwikkelen ook de kinderen, mist ze het in kleine stapjes kunnen doen, extra vaardigheden die het hele leven van pas zullen komen. 

Mersha’s droom is om uiteindelijk, als zij haar inburgering heeft afgerond, haar Nederlands verbeterd heeft en voldoende inzicht in het werken in de Nederlandse cultuur heeft opgedaan, de stap naar de zorg te zetten.  Ze wil graag met ouderen werken.  Nou die zullen we in de komende jaren in Nederland maar genoeg hebben en Mersha heeft net als Esther datzelfde grote en warme hart en de drive om iets voor een ander te doen.

Ze straalt dan ook van oor tot oor als ik haar vertel dat we alvast wat  stapjes in de richting gaan doen van haar wens, door samen met Esther wat gerichter met haar aan de slag te gaan met Werkstap.

Ja, vanuit dit oogpunt gezien, loont het werken. Ook al werk je in de schoonmaak en heb je ‘maar’ een contract van 12 uur.