Het is even geleden, de laatste column schreef ik november vorig jaar. Er is ondertussen veel gebeurd. 

Door alle activiteiten die we voor jongeren organiseren, is het mij niet eerder gelukt om weer een column voor je te schrijven. Maar hier ben ik weer!

Kevin op vorkheftruck

Project sluitende aanpak jongeren

In de vorige columns schreef ik over jongeren die vanuit een praktijk- of voortgezet speciaal school stage lopen bij MidZuid. Ook vertelde ik over de ontwikkelmethode Werkstap. In deze column lees je meer over deze jongeren en hoe zij zichzelf ontwikkelen met hulp van Werkstap. We zijn in december samen met het Breda Collega, de ATEA groep en WVS gestart met een nieuwe samenwerking. ATEA uit Breda en WVS uit Roosendaal ken je misschien wel van naam of misschien heb je er al weleens een detachering gehad? Het zijn onze collega sociale werk- en ontwikkelbedrijven. Samen hebben we de handen ineen geslagen, om te kijken hoe we jongeren van de praktijk- en voortgezet speciaal scholen zo goed en zo veel mogelijk kunnen ontwikkelen. Zodat ze al geproefd hebben aan het werkende leven voordat ze klaar zijn met school en echt kunnen starten met werken.

Robbie, Sem, Thomas

Robbie, Sem en Thomas gaan alle drie naar het Breda College en lopen stage bij MidZuid. Robbie en Sem lopen stage in de groenvoorziening en Thomas loopt stage in de productie. Alle drie ontwikkelen ze zichzelf met hulp van Werkstap. De eerste opdracht van deze methode geeft ze een eerste goede indicatie om er achter te komen waar ze op kunnen en willen ontwikkelen. Dit hebben ze alle drie heel erg goed uitgevoerd, samen met hun praktijkopleiders. Inmiddels zijn zij alle drie weer een stapje verder en zijn er al meerdere opdrachten afgerond. In de volgende column vertel ik jullie meer over de ontwikkeling van deze drie jongeren met Werkstap. Ook Peter Beljaars, uitvoerder en praktijkopleider in het groen houdt jullie hiervan op de hoogte.

Kevin

Kevin werkt inmiddels alweer een tijdje bij MidZuid in de productie en logistiek. Vorig jaar is hij samen met Guus en Jeroen gestart met Werkstap. De afgelopen maanden heeft Kevin al mooie resultaten laten zien. Sinds begin van dit jaar mag ik, samen met Jeroen zijn voorman, Kevin begeleiden in zijn ontwikkeling met Werkstap. En wat is dat leuk! Want Kevin is hartstikke fanatiek! Zo heeft hij pas zijn heftruckcertificaat gehaald. En start hij binnenkort met zijn vakvaardigheden in de logistiek. Wanneer Kevin deze ook binnen heeft kan er gekeken worden naar een praktijkverklaring. Deze verklaring geeft hem een startkwalificatie om op zijn cv te zetten, net zoiets als een mbo-diploma. Een praktijkverklaring is een diploma dat je kunt halen in de praktijk, je hoeft dan niet naar school om te leren. Maar je kunt in de praktijk oefenen en opdrachten uitvoeren. En als je het goed uitvoert kun je daar dus een praktijkverklaring voor halen. We hebben Kevin ook gevraagd hoe hij het werken met Werkstap bij MidZuid ervaart:

“Ik werk nu 4 jaar bij MidZuid, waarvan het eerste jaar stage was. Het is een fijn bedrijf; ik heb het hier echt super naar mijn zin. Ze houden rekening met mij en als ze zien dat je meer kan, helpen ze je om verder te komen. Dit is een goede kans om meer dingen te leren en het op eigen tempo op te bouwen.

In het begin wist ik soms totaal niet hoe dingen werkten en had ik moeite om overzicht te houden in de productiehal. Door uitleg en ervaring ben ik gegroeid. Nu zie ik alles wat er gebeurt. Dat is belangrijk, want ik vul producten aan en neem mee wat klaar is. Zo zorg ik ervoor dat mijn collega’s verder kunnen.

Elke dag is afwisselend. Het ene moment seal ik pallets, het volgende moment help ik met de vorkheftruck in het magazijn. Dat mag ik sinds kort, want ik heb pas mijn certificaat gehaald. Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen om daarop te rijden.

Mijn doel is om door te leren naar mbo niveau 2, zodat ik vrachtauto’s mag uitladen en grotere hoeveelheden kan sorteren in het magazijn. Daar komt ook de vorkheftruck weer bij van pas.”

Mohamad

Sinds september 2021 werkt Mohamad bij MidZuid in de groenvoorziening. In oktober is hij gestart met Werkstap. Hij is ontzettend gemotiveerd om nieuwe dingen te leren en een diploma te halen. Samen met Frans, zijn voorman, mag ik ook Mohamad begeleiden in zijn ontwikkeling met Werkstap. En ook met Mohamad is dit ontzettend leuk, hij is heel leergierig en wordt steeds enthousiaster. Hij begon eerst met wat kleine opdrachten, maar in december was hij al klaar om met de vakvaardigheden in de groenvoorziening te starten. Dit ging zo goed dat we deze maand al zijn praktijkverklaring konden aanvragen. En Mohamad heeft de smaak te pakken. Want hij is nu alweer druk met het uitvoeren van de volgende vakvaardigheden voor het halen van zijn volgende praktijkverklaring. Binnenkort lees je hier meer over in een interview met Mohamad en Frans.

Ik ben hartstikke trots op alle deelnemers die deze mooie stappen maken. En dit is nog maar een kleine greep uit de groep deelnemers die nu bezig zijn met Werkstap. Ik blijf hierover in mijn column schrijven. Omdat werken met de ontwikkelmethode Werkstap nog relatief nieuw is bij MidZuid, onderzoeken we ook hoe we dit nog beter toe kunnen passen en hoe het werkt voor jou. Dit krijgt steeds meer vorm. Daarover vertel ik de volgende keer weer!