Harrie Timmermans is sinds september het nieuwe externe bestuurslid van MidZuid. In het dagelijks leven is hij gemeentesecretaris voor de gemeente Heusden. En zeker niet onbelangrijk voor hem: hij is hartstochtelijk PSV-fan. Hij was dan ook 10 jaar lang bestuursvoorzitter van de supportersvereniging.

Harrie Timmermans480400

“De functie van gemeentesecretaris is een beetje vergelijkbaar met de functie van Jos Rooijmans bij MidZuid: ik ben eindverantwoordelijk en de eerste adviseur voor het bestuur. Bij de gemeente bestaat dat bestuur uit de burgemeester en wethouders. Er werken 350 collega’s bij de gemeente en het is mijn taak om ervoor te zorgen dat zij zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Wij noemen onze collega’s mogelijkmakers: we kijken naar wat er mogelijk is, want daar kun je iets mee doen.

Dat voel ik ook bij MidZuid, daar wordt ook gekeken naar de mogelijkheden. Wat kun je bereiken, en wat heb je daar voor nodig op het gebied van begeleiding, technologie enzovoorts?”

Betrokkenheid

Tijdens zijn hele carrière heeft hij te maken met (andere) SW-bedrijven: als bestuurslid (vanuit zijn rol als wethouder), als klant en als toezichthouder. “Ik heb dus niet alleen een fijn gevoel bij MidZuid, ik ken het soort bedrijf ook goed. Wat ik bij alle SW-bedrijven zie, is het balanceren tussen de zakelijke kant en de menselijke kant. Dat vraagt om creativiteit, doorzettingsvermogen en betrokkenheid van de begeleiders. Soms moet je heel erg je best doen, om een klein resultaat te bereiken. De betrokkenheid en het willen gaan voor mensen, dat is de kracht van organisaties zoals MidZuid.”

“Meedoen in de maatschappij moet voor iedereen mogelijk zijn, en werk is daarbij een belangrijk onderdeel. Het is aan MidZuid om een goede balans te vinden tussen het hart en de euro’s. Ik heb zin om daar mijn steentje aan bij te dragen.”

Het Bestuur van MidZuid en de rol van Harrie

De dagelijkse leiding van MidZuid ligt in handen van Jos Rooijmans, hij is de directeur van MidZuid. Maar: er is ook een Algemeen Bestuur en een Dagelijks Bestuur. Het Algemeen Bestuur bestaat uit acht wethouders die gaan over sociale zaken én financiën van de vier deelnemende gemeenten en twee externe bestuursleden. Het Algemeen Bestuur neemt de uiteindelijke (grote) besluiten. Dan is er het Dagelijks Bestuur. Zij bereiden deze besluiten voor. Het Dagelijks Bestuur bestaat uit de wethouders die gaan over sociale zaken en dezelfde twee externe adviseurs.
Harrie: "Ik ben een van de twee externe bestuursleden. Als externe bestuursleden sta je iets verder van de politiek dan de wethouders in het bestuur en kunnen we met een meer neutralere kijk advies te geven op de vraagstukken die er liggen. Ik heb zin om in deze rol te mogen te treden en wie weet tot ziens bij MidZuid!”