Jos Rooijmans, Algemeen directeur bij MidZuid

Jos Rooijmans werkt per 1 juli 2021 als directeur bij MidZuid. Hij volgt daarmee interim-directeur Jeroen van der Geest op. Jos vertelt in een vraaggesprek (honderd dagen na zijn aanstelling) over zijn bagage, nieuwsgierigheid, drijfveren en ambities.

Content Jos Adje

Mensen verder helpen

Na een studie economische psychologie gaat Jos aan de slag in het bedrijfsleven en daarna bij de overheid. “Maar als ik terugkijk was er altijd één rode draad” vertelt Jos, “ik wil andere mensen verder helpen in hun werk en ondersteunen in de issues die ze daarbij tegenkomen. Die drive maakt dat ik rond mijn veertigste koos voor een opleiding als therapeut. In mijn werk, maar ook daarbuiten zie ik regelmatig mensen die vastlopen. Dan is er vaak een omkeermoment nodig. Als therapeut kan ik helpen het verschil te maken. Door te spiegelen op gedrag, gedachten en overtuigingen lukt het om bewustzijn op bepaalde thema’s te ontwikkelen. Dit is prachtig werk, maar ook redelijk geïsoleerd. Daardoor miste ik het contact met de werkvloer. Daarom ben ik op een gegeven moment gestart met interim werk. Zo kwam ik twee jaar geleden terecht bij de ATEA Groep in Breda, net als MidZuid een sociaal werkbedrijf. Voor mij kwam hier alles bij elkaar van wat ik had geleerd over mensen, gedrag en sociaal ondernemen.”

Eigenwaarde en levensgeluk

En toen zag je de vacature bij MidZuid? “Inderdaad. Die vacature was mij op het lijf geschreven. Met mijn ervaring denk ik bij te kunnen dragen aan het verder versterken van de marktpositie van MidZuid. Voor mij begint dat bij het kennismaken met de mensen die het bedrijf maken. In mijn eerste honderd dagen heb ik daarom op veel plekken meegewerkt in de schoonmaak, catering, groen en industrie. Je leert zo het vak kennen, maar veel belangrijker nog, ook de mensen. Je raakt echt in gesprek en hoort uit eerste hand waar mensen tegenaan lopen en hoe belangrijk werk voor hen is. Niet alleen qua inkomen, maar vooral ook in relaties met anderen en in eigenwaarde en levensgeluk.”

De eerste honderd dagen, wat zag je nog meer?

Wat ik eigenlijk vanaf mijn eerste werkdag heb ervaren, is een bedrijf dat de zaken goed op orde heeft. Mensen werken hard, de instelling is professioneel en men is betrokken bij de zaak. Het zijn belangrijke ingrediënten om onze lokale positie te versterken. En die positie mogen we echt nog sterker uitdragen. Wat mij opvalt zijn de omgangsvormen. Bij MidZuid zijn we aardig voor elkaar. En begrijp me niet verkeerd, dat vind ik zelf ook belangrijk. Maar wat mij betreft is het goed om onderling af en toe de randen op te zoeken. En als het op inhoud is, dan mag het best kritisch zijn. Die openheid en dialoog heeft elke organisatie juist nodig om stappen vooruit te zetten.”

Maak gebruik van onze kennis!

Jos vervolgt: “Werk is een medicijn voor een beter leven. Werk zorgt voor inkomen, structuur en sociale contacten. Maar ook voor meer eigenwaarde en zingeving. Dat hoor ik direct terug van de mensen uit de organisatie. Ook binnen de gemeenten waar wij voor werken, staan er nog te veel mensen aan de zijlijn. Het goede nieuws is dat MidZuid staat als een huis en verder kan opschalen. Daarom is misschien wel mijn belangrijkste oproep aan zowel de gemeenten als de vele mooie bedrijven in ons gebied: maak gebruik van onze kennis en expertise zodat we samen meer mensen duurzaam aan de slag krijgen.”

Duurzaam en volwaardig aan het werk

Werk is belangrijk, maar dan wel met zicht op vast werk. “Duurzaam werk noem ik dat. Duurzaam werk staat voor zekerheid. Het zijn vaak tijdelijke/flexibele-contracten die tot onzekerheid en grote teleurstellingen leiden. Daar wordt niemand beter van. Wij zijn geen uitzendbureau van: u vraagt, wij draaien. Wij zijn een sociaal werkbedrijf dat mensen duurzaam aan het werk helpt, waar mogelijk naar vaste banen binnen de reguliere arbeidsmarkt. Dat vraagt zeker ook iets van werkgevers. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben tijdelijk en soms langdurig begeleiding nodig. Maar met die begeleiding kunnen ze groeien in hun werk en volwaardig meedoen in het arbeidsproces en de samenleving. Een prachtige uitdaging die we bij MidZuid graag samen aangaan met al onze partners: gemeenten, werkgevers en onderwijs. Ik ben ervan overtuigd dat die aanpak veel rendement oplevert. Sociaal rendement én duurzaam financieel rendement. Voor iedereen.”