Joyce Meerdink, re-integratie Consulent MidZuid

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan vast werk helpen. Dat is de kernactiviteit van MidZuid. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de re-integratie consulenten. Joyce Meerdink is een van hen en vertelt graag en openhartig over haar werk en over de begeleiding van Esmeralda van der Velden. Zij gaat na haar schooltijd bij Praktijkschool De Zwaaikom aan de slag bij MidZuid.

 Content Joyce Esmeralda DokA

Van soldaat naar re-integratie consulent

Joyce, 36 jaar, heeft zelf een afwisselende loopbaan achter zich. Misschien komt daar de drijfveer vandaan om anderen aan passend werk te helpen. Ze vertelt: “Leren en studeren, dat was het niet helemaal voor mij. Liever stortte ik me op mijn passie paardrijden (dressuur). Na de middelbare school had ik een aantal baantjes maar uiteindelijk kwam ik terecht bij wat altijd mijn droom al was: de krijgsmacht. Ik heb zes jaar gediend in Oirschot en besloot daar ook te gaan studeren. Aan het einde van mijn hbo-opleiding HRM zag ik een vacature bij MidZuid. En zo kwam ik hier terecht.” De kiem voor de interesse voor re-integratie bij Joyce ligt voor een deel in haar diensttijd. “In Oirschot kwam ik jongens tegen die in Afghanistan dienden en daar PTSS opliepen. Je wordt dan op achterstand gezet, als je niet uitkijkt voor de rest van je leven.”

Wie het zelf niet kan of wil, komt bij ons binnen

Re-integratie is een breed begrip, wat houdt dit precies in willen we graag van Joyce weten. “Als consulenten zijn wij als het ware het voorportaal in de doorstroming van nieuwe medewerkers. Je moet het zo zien. Gemeenten begeleiden mensen samen met uitkeringsinstantie UWV bij de zoektocht naar nieuw werk. Dat lukt niet altijd. Daarom zijn er mensen die om diverse redenen al lang thuis op de bank zitten. Zij komen bij ons binnen. In een uitvoerig intakegesprek kijken wij naar hun mogelijkheden. Snel daarna laten we ze doorstromen binnen de infrastructuur die MidZuid biedt. Zoals catering, groenvoorziening, productie of schoonmaak. In het begin houden de consulenten re-integratie nauw contact en bieden hulp en ondersteuning. Bedenk daarbij dat niet iedereen gemotiveerd is om überhaupt te werken, dat levert soms stevige gesprekken op. Daarin ben ik zo open en eerlijk mogelijk. Dat ik van huis uit rechttoe rechtaan ben, dat werkt dan in mijn voordeel vind ik. Een stevig gesprek ga ik niet uit de weg.”

Wat mij motiveert zijn onze successen

Afstand tot de arbeidsmarkt impliceert eigenlijk direct het probleem dat er ligt. Joyce daarover: hoe langer mensen thuis zitten, hoe groter de afstand naar werk wordt. Ook het niet spreken van de Nederlandse taal kan een belemmering zijn. Daar liggen flinke uitdagingen. Wat mij motiveert zijn de successen die we behalen. Zoals die 57-jarige man die al 20 jaar thuis zat, depressief en met grote problemen. Hij zat tegenover mij, durfde mij nauwelijks aan te kijken. Hij gaf aan wel te willen werken maar dan wel zo veel mogelijk in zijn eentje. Hij doet nu schoonmaakwerk op plekken waar op dat moment niet of nauwelijks andere mensen zijn. En belangrijker. Hij is gelukkig in zijn werk; en ook thuis, samen met zijn vrouw, gaat het veel beter. Hij heeft me al een aantal keren bedankt. Dat is toch fantastisch?”

Zo belangrijk zijn jongeren

Naast mensen die langdurig werkloos zijn, biedt MidZuid ook plek aan jongeren. “Met jongeren werken vind ik misschien wel het allerleukst. Jongeren zijn impulsief en halen soms iets uit dat echt niet door de beugel kan. Ik vind dat je hen daarop moet aanspreken. Maar ik begrijp hen ook en vind dat ze (bijna) altijd een nieuwe kans verdienen. Jongeren zijn zo belangrijk. Iemand die ook heel jong bij ons binnenkwam is Esmeralda. Echt een ontzettend lieve meid. Ze liep hier stage vanuit het praktijkonderwijs (De Zwaaikom). Maar na haar opleiding ging het mis bij twee werkgevers. Ze wilde graag naar ons toe. Maar omdat ze in Dongen woonde, kon dat niet. Ik heb me er hard voor gemaakt dat ze bij ons aan de slag kon. Eerst vrijwillig en nadat er een plek voor begeleid wonen was gevonden in de gemeente Drimmelen, kreeg ze een contract. Ze doet nu fantastisch werk voor ons. En het gaat goed met haar. Dat is waar ik het voor doe.”

Wil je meer weten over Esmeralda en haar werk bij MidZuid?

Lees dan hier haar verhaal!