In september 2021 begon voor mij een nieuw avontuur als werkgeversadviseur bij het WerkgeversServicepunt/ MidZuid in Oosterhout. Na een langdurige carrière in de commerciële wereld van horloges, goud en diamant merkte ik aan mijzelf dat de druk en het puur op target werken niet meer de voldoening bracht die ik daarvoor altijd heb gehad

2024 03 Portretten Rutger Webres 3 2

Sociaal

Langzaam kwam ik erachter dat het sociaal maatschappelijke aspect voor mij belangrijk was in werk. Iemand kunnen helpen aan een baan en daarmee het leven van deze persoon positief kunnen veranderen, dat geeft mij een fijn gevoel als ik ’s avonds thuiskom.

Mijn functie bestaat enerzijds uit het opbouwen van een netwerk van werkgevers en daarnaast spreek ik ook regelmatig met mensen die een baan zoeken. Ik doe dit samen met mijn lieve collega’s Ellen Weeland (matcher) en Heike Wiegers (werkgeversadviseur). Met z’n drieën vormen wij het team dat de gemeente Altena bedient.

Zoektocht

In oktober 2023 j.l. werd ons gevraagd om voor 2 mannen werk te zoeken. Een man uit Eritrea werkte destijds bij MidZuid in de groenvoorziening. De andere man, uit Syrië afkomstig, was via een uitzendbureau aan het werk. Helaas konden ze niet meer genoeg uren bieden, waardoor zijn contract stopte. Het taalniveau was laag, dus we voorzagen wel dat dit een grote uitdaging ging worden. Voordeel was wel dat beide mannen bijzonder gemotiveerd waren om te werken, handig waren en secuur konden werken. Samen met mijn collega Ellen Weeland en Bram aan den Toorn, collega van de gemeente Altena, begon de zoektocht.

Binnen mijn netwerk van werkgevers wist ik dat er één was die dringend handjes nodig had en die niet specifiek om een opleiding of relevante ervaring vroeg: VVP Composites in Werkendam. Een prachtig bedrijf dat gespecialiseerd is in de vervaardiging van composiet onderdelen/voorwerpen, zoals waterglijbanen, jacuzzi’s, plantenbakken en tafels. Aangezien er geen opleiding is binnen deze sector, leer je het vak al doende.. Het enige obstakel voor een match was de taal; Je moet iemand simpelweg wel kunnen uitleggen wat er moet gebeuren. Daarnaast is het ook op sociaal vlak binnen een bedrijf prettig als collega’s onderling kunnen praten, een band kunnen opbouwen. Dat was in dit geval lastiger.

Toch zagen de eigenaren van VVP (Rik Verhagen en Bas Pruijsen) de mogelijkheden in plaats van de problemen en zo kregen ze in december een werkplek aangeboden. Zij hebben deze 2 mannen een kans gegeven en dit heeft goed uitgepakt. Beiden werken op dit moment vast bij VVP op contract! We gaan nog kijken of we door middel van extra taallessen het taalniveau omhoog kunnen krijgen. Op deze manier kunnen zij zich ook buiten het werk beter staande houden in hun privéleven.

Wat een mooie match, een tevreden werkgever én twee tevreden mannen! Met dank aan Ellen en Bram! Mijn kerst kon niet meer kapot en een mooiere afsluiting van het 2023 had ik mijzelf niet kunnen wensen.