Jos Helsloot, Hrm-manager Staka

Staka is van oorsprong een Amsterdams bedrijf. In de zoektocht naar meer ruimte vestigt Staka zich later in Oosterhout. Eerst aan de Keiweg, daarna op bedrijventerrein Vijf Eiken en sinds 2015 in een ruim gebouw in het Innovatiepark langs de A59. Staka is een bedrijf dat zich bewust is dat menselijk kapitaal het allerbelangrijkste is. Hrm-manager Jos Helsloot daarover: “We zijn een inclusief bedrijf, waar iedereen kansen krijgt. We hebben mannen en vrouwen op de werkvloer van zeker acht nationaliteiten.”

Dammy en collega Rik zorgen dat de stalen kast als cadeau bij de klant komt

Van antennes naar stalen kasten

Met het veranderen van de markt, verandert Staka mee. Ooit begonnen met de productie van televisieantennes in 1956. Als de kabel de antenne verdringt, wordt een overstap gemaakt en worden activiteiten gesplitst in twee bedrijven. Een van die bedrijven gaat stalen kasten produceren. Zo ontstaat de naam Staka.

Snelle groei door meer toepassingen

Na de verhuizing in 2015 maakt het bedrijf een enorme groeispurt door. Al lang niet meer richt het bedrijf zich uitsluitend op rvs kasten voor kabel-tv. De kernactiviteiten zijn nu het beste te vertalen als rvs kasten voor tal van toepassingen. Jos daarover: “Denk aan de bekende kasten van telecombedrijven die je langs de weg ziet, maar bijvoorbeeld ook walstroomkasten. Dit zijn rvs kasten langs vaarwater waar schippers hun stroom van af kunnen tappen. Zo hoeven ze ’s nachts geen generator/motor te laten draaien. Ook heel bekend zijn onze stalen dakluiken, soms voorzien van glas. De kwaliteit en isolatiewaarde daarvan zijn onomstreden.”

Maatwerk en productiviteit

Staka is een maatwerk producent. Jos daarover: “Staka heeft stevig geïnvesteerd in automatisering, onder andere met lasrobots en ict. We gaan daarin heel ver. Tegenwoordig kan een klant die een rvs kast of dakluik wil laten maken, een aanvraag doen via een speciale website. Na het selecteren van een aantal componenten, rolt er een ontwerp en een offerte uit. Bovendien worden wij in de markt beoordeeld als een leverancier die snel en betrouwbaar levert. Na een akkoord op offerte kunnen wij binnen 3 tot 4 weken leveren. En dan heb je het dus over produceren op aanvraag. We hebben geen kast op voorraad.”

Trots op ‘onze’ medewerkers

Door de eigen manier van werken en automatiseren, leidt Staka vooral ook zelf op. Het is hier echt learning on the job. Staka is trots op haar medewerkers. Jos daarover: “We zijn een groeiend bedrijf. Wij kijken naar de inzet en motivatie van mensen. Niet naar waar ze vandaan komen. We zijn een multicultureel en inclusief bedrijf. Het lukt ons daarbij goed om medewerkers voor langere tijd aan ons te binden. Ook door kansen te bieden voor verdere ontwikkeling met bijvoorbeeld las- en heftruckcursussen. Met de komst van de Participatiewet, kreeg mijn voorganger contact met MidZuid. Het was voor ons een logische stap om met hen te gaan samenwerken. Al snel daarna is Dammy Verkooijen bij Staka begonnen.”

Als het thuis goed gaat …

Inmiddels werkt Dammy al zeven jaar bij Staka. Naar volle tevredenheid van beide kanten. “Hij is heel belangrijk voor het bedrijf”, aldus Jos. “Wij hechten er namelijk veel belang aan dat ons product als een ‘cadeau’ bij de klant aankomt. Dammy zorgt dat het perfect en veilig wordt voorbereid op transport en dat het glimmend en onbeschadigd aankomt bij de klant. Om dat elke dag weer voor elkaar te krijgen, zorgen we dat Dammy binnen een duidelijke structuur kan werken. Zijn leidinggevende Rik speelt daarin een belangrijke rol. Dammy is een echte diesel die altijd maar doorgaat. Tot het werk klaar is. Staka is enorm blij met zijn inzet. Maar waar we zeker ook blij mee zijn, is de manier waarop MidZuid de begeleiding verzorgt. Het valt me op dat ze daarbij verder kijken dan het werk, er is ook aandacht voor de privé-situatie. Dat waarderen wij. Want als het thuis goed gaat, dan gaat het ook goed op het werk.”

Wil je meer weten over Dammy en zijn werk bij Staka?

Lees dan hier zijn verhaal!