Peter van Dongen, Shiftleader en vervangend teamleider van het additief magazijn bij Döhler

Döhler, actief in maar liefst 130 landen, levert kwalitatief hoogwaardige tailor-made halffabrikaten voor de levensmiddelen- en drankenindustrie. De fabriek in Oosterhout biedt werk aan ca. 280 medewerkers. Er worden onder andere sapconcentraten vanuit de hele wereld bewerkt. Peter van Dongen is er shiftleader/vervangend teamleider van het additief magazijn. David van Marwijk van MidZuid is actief in zijn team.

Content Peter van Dongen en David van Marwijk 1

Interne distributie van additieven

Peter van Dongen is een ervaren kracht bij Döhler. Jarenlang draaide hij als shiftleader tweeploegendiensten op de afdeling intern transport. Na 25 jaar in ploegendienst maakte hij de interne overstap tot shiftleader additief magazijn. Peter daarover: “Binnen Döhler verzorgt het additief magazijn de interne distributie van additieven. Secuur en belangrijk werk dus. Bovendien kon ik deze functie in dagdienst doen. Na jaren van ploegendiensten was dat een bewuste keuze.”

Dankzij MidZuid efficiënter werken

Peter zijn team bestond oorspronkelijk uit onder andere acht orderpickers, die afwisselend in twee ploegen van vier werkten. Peter: “Dat ging prima. Maar toen een van de oudere medewerkers aangaf liever dagdiensten te gaan draaien, kwam ik op het idee het anders te doen. De kernactiviteit van mijn afdeling is de interne doorstroom van additieven. Hygiëne is heel belangrijk. Dus veel schoonmaakwerk. Ik dacht, als we nu iemand via MidZuid aannemen voor de schoonmaaktaken dan kunnen de andere medewerkers zich volledig op hun kerntaken richten. En zouden we de ploegen kunnen verkleinen van vier naar drie met de oudere medewerker daar tussenin, in dagdienst. Hrm was enthousiast en zo kwam David van Marwijk bij ons werken.”

Een enthousiaste nieuwe collega

En hoe beviel die nieuwe aanpak willen we graag weten. “Nou”, licht Peter toe “het was écht een verandering. Met David kregen we er een super enthousiaste collega bij. Hij houdt namelijk van het maken van grappen en staat vrolijk in het leven. Maar ik merkte ook direct dat zijn komst wel iets vroeg van mij als leidinggevende. Meer dan ik gewend was, moest ik David begeleiden bij zijn werkzaamheden. Ik merkte dat David veruit het beste presteerde in een duidelijke structuur. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Hij werkt nu dagelijks volgens vastomlijnde schema’s. En dat werkt. Hij is enorm gegroeid in zijn werk. Sterker nog: hij heeft zich zo ontwikkeld dat hij inmiddels ook heftruckwerk doet (meer daarover lees je in het verhaal van David). En in het team is hij inmiddels een onmisbare schakel.”

De samenwerking heeft ook mij veel gebracht

“Ik ben trots als ik zie hoe David is gegroeid en hoe ik daaraan samen met collega’s uit het team mocht bijdragen. Maar wat ik zeker ook wil delen met anderen, is dat ikzelf veel van David heb geleerd. Ik zeg het maar zo: hij duwde me als het ware weer terug in mijn leidinggevende basis. Hij leerde mij dat als hij met bepaalde werkzaamheden wat moeite heeft, dat vaak een diepere oorzaak heeft. Die oorzaak, daar moet je dan aan werken. Zijn groei heeft dus ook mij persoonlijke groei en meer plezier en zin in mijn werk gebracht. Sterker nog, ervaringen met David en MidZuid pas ik nu toe als nieuwe medewerkers op mijn afdeling beginnen. De slogan werkt voor iedereen die MidZuid voert, kan ik alleen maar onderschrijven.”

Lees ook het verhaal van David, Schoonmaker bij Döhler