Erik Verhagen, Conciërge bij basisschool de Wilsdonck

Al vijftien jaar is Erik Verhagen conciërge op basisschool De Wilsdonck in Raamsdonksveer. Maar de carrière van Erik, nu 56, bij MidZuid gaat nog veel verder terug. Ruim dertig jaar is hij al in dienst en voorlopig denkt hij niet aan stoppen!

Content Erik Verhagen 2

 

Een secure en harde werker

"Tot ongeveer 1986 werkte ik, na een opleiding bouwkunde/elektrotechniek aan de LTS, bij verschillende bedrijven. Over mijn werk waren mijn werkgevers eigenlijk altijd heel tevreden. Ik ben secuur en neem mijn werk heel serieus. Maar met het tempo had ik moeite. Toen ik lang terug bij de PNEM werkte, op de afdeling Meet en Regeltechniek, had een bedrijfsarts daar oog voor. Zij zorgde ervoor dat ik in contact kwam met toen nog WAVA/!GO. Ik was in die periode nog even werkloos. Ik vond dat vreselijk. Ik ben zelfs naar de gemeente gegaan met de vraag: geef me een bezem, dan kan ik in ieder geval iets doen voor mijn uitkering."

Altijd verder willen leren

"Ik zal nooit stoppen met leren. Ik ben leergierig en altijd op zoek naar nieuwe kennis, ook in mijn werk. Binnen MidZuid kreeg ik mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Zo heb ik bijvoorbeeld ooit een opleiding tot meubelmaker gevolgd. Dat kwam hier goed van pas. Ik heb me in de productie jarenlang met de assemblage van tuinmeubelen beziggehouden. Ik kreeg ook de kans om een training werkmeester te volgen. Zo groeide ik in mijn werk en nam mijn zelfvertrouwen toe."

Van metaal, de tuin naar conciërge

"Na ongeveer twaalf jaar bij MidZuid, kreeg ik een nieuwe kans om bij de Hoogovens Buizen in Oosterhout (nu Tata Steel Construction) aan de slag te gaan. Ik heb daar zeven jaar lang met veel plezier gewerkt en draaide volop mee. Ik was verantwoordelijk voor het onderhoud van terrein en gebouwen. Door omstandigheden kon ik er niet blijven. Ik dacht toen, ik zou best buiten willen werken. Jeugdinstelling Lievenshoven (nu Het Warandecollege), in Oosterhout zocht iemand voor het onderhoud van de tuin. Dat beviel goed, maar toen ik aan de slag kon bij basisschool De Wilsdonck, heb ik daarvoor gekozen. Het is voor mij na vijftien jaar nog steeds de ideale baan, waar ik al mijn kennis en ervaring kan inzetten."

Al vijftien jaar conciërge

"Na al die jaren is het werk nog steeds leuk. Geen dag is hetzelfde. Ik doe zo veel mogelijk zelf. Of het nu gaat om een klemmende deur, de temperatuurregeling in de school, het maken van een toilet, het bijhouden van de voorraden in het magazijn of eerste hulp bij ongelukken. Ik ben overal bij betrokken. In het begin had ik wel wat moeite om al die dingen tegelijk te doen. Ik moet zeggen dat zowel de schooldirecteur, als de jobcoach me daarin goed hebben begeleid. En in de toekomst wil ik blijven leren. Een opleiding tot pedagogisch conciërge trekt me wel. Scholen krijgen steeds vaker te maken met kinderen die bijvoorbeeld een beperking of achterstand hebben. Daarin zou ik wel meer willen betekenen."

Liefde voor muziek en theater

"Werk is belangrijk, maar vrije tijd ook", vertelt Erik tot slot. "Ik hou van muziek en theater. Ik ben actief in toneelgroep Het Tweede Bedrijf. Ik acteer en hou mijzelf bezig met onder andere de decors. Dat weten ze inmiddels op school ook. Als er een musical uitvoering is, weten de leerkrachten me te vinden. Dan help ik waar ik kan om er wat moois van te maken."