Hossein en zijn vrouw Maryam komen van oorsprong uit Iran. Zij zijn gevlucht voor de politieke situatie in hun land. In september 2020 komen ze bij MidZuid voor het traject Duale Inburgering. Doel van dit traject is dat deelnemers die maximaal 1 jaar in Nederland zijn, door werk en taallessen een betaalde baan vinden en als voorwaardige burgers deel kunnen nemen aan de Nederlandse maatschappij.

Het is niet makkelijk: je vaderland en je ouders achterlaten, een nieuwe taal leren, je leven opnieuw opbouwen. Hossein heeft tijd nodig en uiteindelijk resulteert het traject niet in een baan. Dat zorgt voor meer druk én voor moedeloosheid.

Uiteindelijk herpakt hij zich en vindt hij zelf in zijn woonplaats Made een werkgever waar hij graag bij wil werken: Van Dijk Made B.V. Hossein krijgt een fulltime contact voor een halfjaar en het gaat hartstikke goed. Maar dan doet zich een ander probleem voor: Om bij van Dijk te kunnen blijven moet Hossein zijn VCA halen en dit blijkt een groot probleem. Het Nederlands van Hossein is niet goed genoeg om VCA in het Nederlands te leren. En in zijn taal, het Farsi, wordt het niet aangeboden. Van Dijk doet alles wat in hun vermogen ligt om Hossein aan boord te houden. Ze bellen en mailen stad en land af op zoek naar een alternatief om Hossein zijn VCA te laten halen. Ze geven hem ruimte om onder werktijd extra te studeren en bieden hem 5x de kans om op hun kosten het VCA-examen te doen. En 5x haalt Hossein het net niet.  Van Dijk heeft met Hossein te doen, maar kunnen niet om de VCA-verplichting heen. Ze meldden Jacqueline van MidZuid dat ze het contract van Hossein niet zullen verlengen, maar dat Hossein welkom is om terug te komen als hij binnen afzienbare tijd alsnog zijn VCA haalt.

Dankzij het speurwerk en de betrokkenheid van Annet van Dijk, komt Jacqueline bij Cursusgeregeld.nl  uit. Zij geven in kleine groepjes VCA-les en kunnen extra aandacht aan anderstaligen besteden.  Na nog een zoektocht vindt ze Everyday Heroes bereid om de kosten op zich te nemen. Hossein kan beginnen!

Het zijn lange dagen, met het openbaar vervoer (want de auto gaat nét voor de cursus kapot), in een vreemde taal, ’s avonds studeren… Maar: Verliezen is geen optie. Er staat veel op het spel. Jacqueline heeft elke dag contact met hem, om hem te motiveren en in zichzelf te laten geloven. Dan komt op vrijdag het verlossende woord: ruimschoots geslaagd: 89% goede antwoorden.

In augustus heeft Hossein zijn nieuwe contract bij van Dijk getekend. En….dan komt de laatste verrassing: in plaats van het toegezegde half jaar contract, biedt van Dijk Hossein onverwachts een jaarcontract!

 

Hossein groot