Jarenlang lukt het Martine van Wermeskerken niet om aan het werk te blijven. “Als ik ergens aan begon, dan werkte ik mezelf al snel over de kop. Ik ging door, tot het niet meer ging en ik in de ziektewet kwam.”

Martine van Wermeskerken

En dat terwijl ze zichzelf zo graag wilde ontwikkelen. Van werk bij een vishandel tot suppoost in een museum, nergens lukte het haar om stabiliteit te vinden in haar werk. Tot ze, 18 jaar geleden, bij MidZuid aan de slag ging. Waar het haar eerder niet lukte om duurzaam aan het werk te blijven, lukt het haar hier uiteindelijk wel: “Mijn collega’s helpen me om de balans tussen werk en privé te behouden. Ik krijg hier alle kansen om mijzelf te ontwikkelen en om fouten te maken. Het lijkt zelfs wel of mijn autisme verdwenen is. Ik zit hier op mijn plek.”

Uitdagend

Maar ook bij MidZuid was het eerst zoeken naar de goede plek. Productiewerkzaamheden gingen niet meer, vanwege haar reuma. Daarna volgde onder andere de salarisadministratie. Daar werd duidelijk dat ze door haar autisme, ADD en psychische klachten recht had op een SW-indicatie. Uiteindelijk vond ze, 13 jaar geleden, haar plek bij het WSP, het WerkgeversservicePunt, waar mensen met een kwetsbare werkachtergrond worden gekoppeld aan externe werkgevers.

“Mijn werk voor het WSP is heel afwisselend. Ik zet bijvoorbeeld de vacatures op de website en zorg voor de inkoop van allerlei artikelen. En sinds een jaar of 4 ben ik betrokken bij de ontwikkelingen rond inclusieve technologie. Creativiteit, technisch inzicht, administratieve vaardigheden: het komt allemaal samen in mijn werk. Dat maakt ook dat ik er ontzettend veel lol in heb. De technische kant en de ontwikkelingen, dat spreekt me aan. Ik heb bijvoorbeeld de protocollen en handleidingen aangepast voor de eerste VR-brillen die we hadden. Ik blijf uitgedaagd worden.”

En waar Martine ooit bekendstond als iemand die niet goed om kon gaan met stress en werkdruk, geeft ze tegenwoordig zelfs zelfstandig presentaties over virtual reality.

“Bij het Breda Collega heb ik laatst de beroepsoriëntatie met de VR-brillen gepresenteerd aan de onderbouw en bovenbouw. Als extraatje konden ze ook met een VR-bril een heftruck besturen. Deze week heb ik voor het eerst geholpen met een presentatie voor externe arbeidsdeskundigen. Ik ben niet zenuwachtig als ik dit moet doen, want ik weet waar ik het over heb en ik ben niet bang om voor grote groepen te spreken. Maar dat soort dingen zijn natuurlijk wel een beetje spannend, op een leuke manier!”

Noodzaak

“Werk is belangrijk, niet alleen voor het geld. Het geeft structuur en een doel in je leven. Ik zeg ook tegen mensen die in de WW komen of langdurig ziek zijn: ‘blijf bezig, doe vrijwilligerswerk als dat kan, zoek een hobby om je op te richten. Blijf meedoen, want dat geeft je eigenwaarde en een doel. Als je geen doel hebt, dan heb je geen leven.’ Werken is voor mij noodzaak, om te kunnen leven.”