Wim de Graaf, Medewerker schoonmaak bij Damen Drukkers

Een groot deel van zijn werkzame leven is Wim de Graaf uit Werkendam voor MidZuid gedetacheerd bij bedrijven in de wijde regio. Nu hij in zijn eigen woonplaats aan de slag is als schoonmaker bij Damen Drukkers, is het woon-werkverkeer minder dan een kilometer.

Content Wim de Graaf2

 

Schone vloeren en imposante drukpersen

Wie bij Damen Drukkers binnenloopt, valt het ongetwijfeld direct op: in dit bedrijf wordt netheid en hygiëne gewaardeerd. Samen met een collega is Wim verantwoordelijk voor de glimmende vloeren, nette werkplekken en tijdig gereinigde koffiemachines. In die schone omgeving werken drukkers aan de imposante Heidelberg drukpersen en operators in de ‘straten’ waar het drukwerk wordt afgewerkt tot brochures, folders, magazines en boeken.

Thuis in Werkendam

Wim is geboren in Werkendam en woont er nog altijd. “Ik woon bij mijn moeder en zus”, vertelt hij. “En dat bevalt prima. Er wordt thuis goed voor me gezorgd en zelf een huis kopen of huren is best duur.” Dat geld besteedt Wim liever aan een leuke vakantie. “Met ons gezin gaan we in de zomer naar verre landen zoals Thailand en de Kaapverdische eilanden”. Helaas gingen die vakanties de afgelopen twee jaar niet door. “In 2019 overleed mijn vader en dit jaar kon het door corona niet doorgaan.”

Al bijna veertig jaar bij MidZuid

Wim had altijd al moeite met leren. Maar na de lagere school lukte het hem wel het diploma voor de lts te behalen. “Mijn vader was een goede timmerman”, zegt Wim. “Toen ik van school ging, kon ik met hem mee. We werkten voor verschillende bouwbedrijven, maar bij het laatste bedrijf kregen we allebei ontslag. Er was te weinig werk. Mijn vader kon later terugkomen, maar voor mij was geen plek meer. Ik heb toen een half jaar thuis gezeten. Tot er iemand bij ons thuis kwam die zei: misschien is de sociale werkplaats in Sleeuwijk iets voor jou? Zo ben ik daar terechtgekomen.”

Van hout en metaal naar schoonmaak en drukwerk

Door de jaren heen heeft Wim verschillend werk gedaan, vaak met hout, maar ook met metaal. In de werkplaatsen in Sleeuwijk en later Oosterhout, in het magazijn bij houtbedrijf JeWe in Gorinchem en bij Ramefa in Geertruidenberg. Op zeker moment is Wim de basisopleiding SVS-schoonmaak gaan volgen. “Met dat diploma kon ik gaan werken in de gemeentehuizen van Werkendam, Geertruidenberg en Oosterhout. En ook nog een tijd bij Drukkerij Broese en Peerenboom” glimlachend en met enige trots “toen de oudste drukkerij van Nederland hè”.

1959

Ook Damen Drukkers is niet meer de allerjongste. Het bedrijf is in 1959 opgericht. Het toeval wil dat dit ook het geboortejaar van Wim is. “Het werk hier bevalt prima, maar ik hou wel van duidelijkheid. Dingen die onverwacht anders lopen, dat vind ik wel eens lastig. Ik ben er trots op dat alles er netjes en verzorgd uitziet. Daar doe ik altijd mijn best voor. En als er iets is wat mij dwarszit, dan kan ik altijd Jan (Jan van Vuuren, consulent van Wim) bellen. Ook word ik af en toe geholpen door een jobcoach die mij helpt om mijn werk nog verder te verbeteren. Daar ben ik blij mee.”

Lees ook het verhaal van Antwan, Productieleider bij Damen Drukkers