Esmeralda van der Velden, Productiemedewerker bij MidZuid

Makkelijk heeft de twintigjarige Esmeralda het niet altijd gehad. Als gevolg van een beperking heeft ze moeite met leren. Vooral met rekenen. Mede hierdoor wisselt ze al voor haar twaalfde, vier keer van school. Ook thuis gaat het niet altijd even goed. Op jonge leeftijd heeft Esmeralda veel tegenslag moeten overwinnen. Gelukkig kreeg ze hulp van Joyce Meerdink, consulent re-integratie bij MidZuid, waardoor ze flinke stappen vooruit kon maken en nu lekker aan het werk is.

Content Esmeralda van der Velden in gesprek met consulent Joyce

 

Van De Zwaaikom naar werk

Als Esmeralda twaalf jaar is, gaat ze naar Praktijkschool De Zwaaikom in Oosterhout. Esmeralda daarover: “Ik vond het een fijne school vooral omdat je er met je handen leert werken. Maar ik kreeg er ook taal en rekenen. Rekenen heb ik altijd moeilijk gevonden en dat blijft, denk ik. Maar in taal ben ik goed. Ik heb op De Zwaaikom de diploma’s keukenassistent en bedieningsassistent voor de horeca gehaald.”

Van school naar werk

Tijdens de opleiding liep Esmeralda stages bij verschillende bedrijven. Esmeralda: “Vooral mijn stage bij Petit Paris vond ik leuk. De mensen waren aardig en hadden tijd voor een praatje. Dat vind ik belangrijk. Ook liep ik stage bij MidZuid in de catering. Dat beviel ook goed en zo heb ik MidZuid leren kennen. Toen ik klaar was met school, was er niet direct werk voor mij. Daar baalde ik van. Ik heb even in een groentezaak gewerkt. Heel spannend vond ik dat en uiteindelijk ging het niet goed. Ik wilde graag bij MidZuid werken. Maar dat ging niet omdat ik toen nog in de gemeente Dongen woonde. Gelukkig heeft Joyce mij toen geholpen. Zij heeft gezorgd dat ik eerst vrijwillig aan het werk kon bij MidZuid. En ook bij mijn verhuizing naar een appartement met begeleid wonen, heeft Joyce me geholpen. Joyce die bij het gesprek zit, sluit daarop aan en reageert op wat Esmeralda vertelt. “Esmeralda heeft het niet makkelijk gehad. We hebben samen heel hard geknokt. Ze heeft nu vast werk, verdient haar eigen geld en woont zelfstandig. Ik vind dat een hele prestatie. Daar mag ze trots op zijn.”

Bij MidZuid of gedetacheerd

Momenteel werkt Esmeralda als productie medewerker binnen MidZuid in Oosterhout. Esmeralda: “Productiewerk trekt me nu meer aan dan horeca en catering. In het voorjaar van 2021 was ik gedetacheerd bij een ander bedrijf. Ik vond het heel spannend en had bijna elke dag contact met Cherreley (consulent van Esmeralda). Na een paar weken besloten we dat het beter was dat ik terug zou gaan naar MidZuid in Oosterhout.” Joyce volgt daarop. “Esmeralda heeft als kind veel voor haar kiezen gehad. Dat doet wat met je. Maar elke keer komt ze een stap verder. Ik ben ervan overtuigd dat het in de toekomst lukt om een passende en veilige werkplek buiten MidZuid voor Esmeralda te vinden. Zeker is dat ze die met haar doorzettingsvermogen verdient.”

Mijn eigen centjes verdienen

Voorlopig blijft Esmeralda nog een tijdje bij MidZuid binnen. “Wat ik het mooiste vind? Dat ik mijn eigen geld verdien en dat ik elke dag mensen zie op mijn werk. Het is gezellig en ik voel me thuis.” En natuurlijk kan ik met dat geld leuke dingen doen. Ik heb een abonnement op de Efteling en straks ga ik mijn hobby dansen (streetdance en hiphop) weer oppakken.”

Lees ook het verhaal van Joyce Meerdink, re-integratie consulent bij MidZuid.