Rashid Mohamed Mohamud, Medewerker groenvoorziening MidZuid

In 1997 op 26-jarige leeftijd komt Rashid Mohamed Mohamud als vluchteling naar Nederland. Hij ontvlucht de oorlog in Somalië en krijgt na twee jaar een verblijfsvergunning. Tegenwoordig woont Rashid in Wijk en Aalburg en werkt hij met veel plezier bij MidZuid in de groenvoorziening in Sleeuwijk voor de gemeente Altena.

Content Rashid Mohammud 2

 

 

Van Mogadishu naar Wijk en Aalburg

Rashid groeit op in een boerengezin in de buurt van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. De oorlog in Somalië is voor Rashid’s moeder reden om haar zoon te redden van het oorlogsgeweld. Ze verkoopt haar huis en regelt en betaalt zijn overtocht naar Nederland in 2007. Rashid: “Wat ik me van het begin herinner, is vooral de kou hier. Een groot verschil met waar ik vandaan kom. Na mijn aankomst ging ik naar het opvangcentrum in Ter Apel en daarna naar Maastricht. Dat was saai, ik kon alleen maar afwachten. Gelukkig kreeg ik na twee jaar een verblijfsvergunning. Anderen moeten daar veel langer op wachten.” Daarna komt Rashid als statushouder in Wijk en Aalburg terecht.

Taal leren op het Willem van Oranje College

Rashid over die eerste periode: “In Wijk en Aalburg ben ik heel goed ontvangen en geholpen. Ik leerde Nederlands op het Willem van Oranje College en ik werd snel lid van voetbalclub Wilhelmina 27. Daar speel ik als rechtsbuiten, bij het tweede en soms bij het derde en ik scoor best vaak een doelpunt. Voor de gemeente kon ik af en toe aan het werk, bijvoorbeeld in het groenonderhoud maar ook schilderwerk. Ik was blij dat ik wat kon doen.”

Aan de slag bij MidZuid

Inmiddels werkt Rashid alweer bijna tien jaar bij MidZuid. In 2012 start hij vanuit de toenmalige gemeente Aalburg (nu Altena) met een stage met daarbij extra aandacht voor het beter leren van de Nederlandse taal met de cursus Taal op de werkvloer. “Ik wilde graag lekker buiten in de groenvoorziening werken” vertelt Rashid. “Toen ik drie maanden had gewerkt, vond ik het nog steeds mooi werk.” Na nogmaals een periode van drie maanden in een team werken, was het Rashid duidelijk: “Dit werk wil ik graag blijven doen.”

Werken , leren en elkaar helpen

Alweer langere tijd werkt Rashid met een vaste groep collega’s in Sleeuwijk. “We werken met vaste kleine groepen. We prikken vuil, schoffelen plantsoenen en maaien. We hebben een gezellig team”, vertelt Rashid lachend. “En we helpen elkaar als iemand het moeilijk heeft.” Rashid werkt en blijft ook leren. Zo heeft hij leren werken met zaagmachines en grasmaaiers. Rashid: “Ik hou van nieuwe uitdagingen, dan blijft het werk leuk.”

Helemaal thuis

Rashid woont nu 24 jaar in Nederland. Zijn vader is helaas overleden, maar met zijn moeder heeft hij gelukkig wekelijks contact via de telefoon. Rashid daarover: “Ik zou graag naar haar toe willen, maar zij wil dat liever niet. Ze is bang dat mij daar iets overkomt. Het is er nog altijd niet veilig.” Tegenwoordig voelt hij zich helemaal thuis in Nederland. Met zijn voetbalvrienden gaat hij uit en sinds kort heeft hij een ander huis en een vriendin. De nare dromen die hij vroeger had over de oorlog in zijn geboorteland zijn nu minder. Het leven lacht hem toe. En met zijn gulle lach, lacht hij anderen toe.”

Lees ook het verhaal van Jacqueline van Dongen, consulent bij MidZuid.