"Wanneer iemand zijn plekje heeft gevonden, hebben we met zijn allen een groot succes behaald. Dat is het beste gevoel wat er is," vertelt Ellen Weelend, Matcher van Werkgevers Servicepunt (WSP), West Brabant regio Dongemond. Samen met MidZuid, gemeenten en bedrijven maakt Ellen de juiste combinatie tussen een kandidaat en werkgever.

Werkgeluk staat voorop

“Ik vorm de schakel tussen al deze partijen. Per kandidaat zoek ik samen met een werkgeversadviseur naar de juiste werkplek. Ik ga op zoek naar wat iemand nodig heeft, wat die persoon werkgeluk geeft en welk bedrijf dit kan bieden. Ik kom uit de commerciële uitzendwereld, waar ik 10 jaar heb gewerkt. Ik miste daar het maatschappelijke en sociale onderdeel. Sinds 2019 werk ik bij WSP en MidZuid, waar ik die belangrijke onderdelen wél heb gevonden. Ik ben nog steeds de bemiddelende factor tussen werkgever en werknemer, maar nu op een persoonlijker niveau. 

 Door het gesprek aan te gaan en te luisteren naar iemands persoonlijke verhalen, kom ik erachter wat iemand te bieden of juist nodig heeft. Ik leer iemand graag kennen. Je maakt totaal verschillende mensen mee: de één heeft bijvoorbeeld heftige dingen meegemaakt en de ander heeft lichamelijke beperkingen. Ik vind het heel knap wanneer iemand gemotiveerd blijft, ondanks uitdagingen die het moeilijk kunnen maken om te werken. 

Voor iedereen een geschikte plek

Kandidaten komen binnen via allerlei verschillende kanalen: via MidZuid, Gemeenten, UWV, scholen en GGZ. Omdat ieder persoon iets anders nodig heeft, ben ik in contact met veel uiteenlopende bedrijven. Van schoonmaak tot productie en van ICT tot horeca; alle soorten bedrijven komen aan bod. Het zijn stuk voor stuk bedrijven die een sociaal steentje willen bijdragen en daardoor open staan om mee te denken. We kijken hoe mogelijke bedrijven omgaan met medewerkers, wat ze kunnen bieden en welke begeleiding er mogelijk of nodig is. Voor iemand die slechthorend of doof is, moet er bijvoorbeeld wel de gelegenheid zijn om goed met elkaar te kunnen communiceren. Het kan ook zijn dat iemand veel structuur en/of een prikkelarme omgeving nodig heeft om in te werken. Dan kijken we samen met een bedrijf welke plek geschikt is - of zelfs gemaakt kan worden. Er zijn ook bedrijven waarbij het niet nodig is om Nederlands te spreken, wat aansluit bij de statushouders en Oekraïense vluchtelingen waar we mee werken.

Begeleiding waar nodig

Het uitgangspunt is duurzame plaatsingen, oftewel vaste banen. Wanneer we iemand willen koppelen aan een bedrijf, begint het vaak met een kennismaking en meeloopdag om te kijken of er een klik is. Vanuit daar kan er een proefplaatsing worden ingezet, bijvoorbeeld voor drie maanden. Wanneer dit soepel verloopt, is een contract vaak de volgende stap. Ik ga altijd met de kandidaat mee naar de kennismaking en het sollicitatiegesprek. Wanneer iemand start, houd ik de eerste weken heel goed contact. Het gebeurt ook gerust dat ik er op de eerste werkdag bij ben.

Er zijn ook kandidaten die vanuit MidZuid gedetacheerd worden bij bedrijven. Dan blijft iemand in dienst bij MidZuid en blijft er een consulent bij betrokken; dat wordt ‘begeleid werken’ genoemd. Soms is dat de beste oplossing, wanneer iemand bijvoorbeeld meer begeleiding nodig heeft. 

Er zijn altijd opties

Ik weet dat we het goed hebben gedaan wanneer iemand het gevoel heeft er weer bij te horen. Of wanneer iemand zelfvertrouwen terugkrijgt. Het juiste werk voegt veel toe aan iemands gehele welzijn; het maakt me trots wanneer we daaraan bijdragen. Maak het daarom altijd bespreekbaar als je op zoek bent naar werk, bijvoorbeeld met je gemeente. Ook wanneer je twijfelt over de mogelijkheden. Er zijn altijd opties, zoals leerwerktrajecten of opleidingen. Via de gemeente worden wij ingeschakeld en dan lossen we het samen op.”