Daar is alweer mijn derde column. Erg leuk om zoveel positieve reacties te krijgen van jullie, daarom blijf ik voorlopig mijn ervaringen met jullie delen.

Content Joyce Esmeralda DokA

Joyce Meerdink, consulent bij MidZuid

Ik zal mezelf eerst even voorstellen, ik ben Joyce Meerdink, 36 jaar. Ik werk sinds 2016 bij MidZuid als consulent. Ik begeleid veel medewerkers, bijna 80. Dit zijn veelal jongeren, namelijk stagiaires uit het derde, vierde en vijfde jaar van Praktijkschool De Zwaaikom, Breda College, Berkenhofcollege, De Noordhoek en het Merewade. Ik help ze bij het ontdekken wat ze leuk vinden en laat zien hoe werken in de toekomst er uit kan gaan zien. Daarvoor ben ik veel onderweg zodat ik bij de verschillende werkplekken van MidZuid of bij werkgevers zelf kan kijken hoe het gaat. En of ik nog ergens bij kan helpen. Misschien ben jij er wel één van!

Namens MidZuid ben ik het eerste aanspreekpunt voor de jongeren van de praktijkscholen die stage komen lopen bij MidZuid. Je merkt dat daar best wel wat spanning bij komt kijken en dat is natuurlijk helemaal niet gek. Door de ervaringen met jullie te blijven delen, krijgen jullie inzicht in wat mijn werk precies inhoudt. En ontdek je misschien wel dat je niet de enige bent die nieuwe dingen doen soms spannend vindt, want ook ik vind nieuwe dingen doen nog steeds spannend. Ik hoop dat ik je kan helpen om jezelf te ontwikkelen en er alles uit te halen wat er in zit voor je. Zo ook weer in deze column, waar ik graag meer vertel over de methode Werkstap die we steeds vaker gaan toepassen bij MidZuid.

Ontwikkelen met werkstap

Misschien heb je in de wandelgangen al wel eens wat gehoord of gelezen over Werkstap. Dit is een methode die we steeds meer gaan gebruiken. Misschien heb je er zelfs al eens mee gewerkt om dingen te leren in je werk. Maar wat is Werkstap nu precies? Werkstap is een methode die jou helpt om dingen te leren in je werk. Deze methode helpt je bij de groei die je zelf wilt maken. Daarvoor voer je opdrachten uit tijdens je werk dus echt in de praktijk. Je kan kiezen om te werken aan kleine ontwikkelpunten, bijvoorbeeld de oefening om ervoor te zorgen dat je elke dag op tijd op je werk bent. Maar je kan ook naar een heel groot doel toewerken, zoals een mbo-diploma! Om samen te bekijken of je ook daadwerkelijk stappen maakt in je werk, ga je opdrachten doen. Aan het einde van elke opdracht geef je jezelf een cijfer. Dat doet de voorman of voorvrouw ook en deze scores bespreek je met elkaar. Wanneer je de opdracht goed hebt uitgevoerd, wordt deze afgesloten en heb je de opdracht behaald. Het afgelopen 1,5 jaar zijn er een aantal van mijn collega’s opgeleid om jou te kunnen ondersteunen bij Werkstap als begeleider. En ik ben super trots, want ook ik ben opgeleid en ook ik ben geslaagd! Misschien heb je de foto’s wel voorbij zien komen op Facebook of de beeldschermen binnen bij MidZuid?

Talentencentrum Dok A en Werkstap

Het talentencentrum Dok A bij MidZuid wordt al heel wat jaren ingezet in om jongeren zo goed mogelijk te laten ervaren wat werken nu echt betekent. Binnenkort start ik samen met een VSO school en collega sociaal werkbedrijven een test. Met deze test hoop ik jongeren te kunnen helpen meer inzicht te krijgen in waar ze kunnen ontwikkelen en wat ze met deze ontwikkeling in de toekomst kunnen doen qua werk. De komende tijd ga ik samen met alle betrokkenen ontdekken hoe dat gaat. Voor mij is dit ook helemaal nieuw en natuurlijk brengt dit voor mij ook spanning met zich mee. Hoe ik met deze spanning om ga en hoe ik de jongeren help met deze spanning, vertel ik je de volgende keer graag meer over!

Groetjes Joyce Meerdink!