Mariëlle weet wat het betekent wanneer je lichaam niet meewerkt. Na jaren met veel plezier voor een verzekeringsbedrijf te hebben gewerkt, werd ze langdurig ziek. Werken ging niet meer.

Een opstapje naar meer

Mariëlle vertelt: “Ik zat noodgedwongen thuis, elke dag voelde saai en hetzelfde. Toen ik weer een aantal uur kon werken, kwam ik in aanraking met MidZuid. Daar ben ik nog steeds erg blij mee. Ik werk sinds 2010 als administratief medeweker voor het groenonderhoud van de gemeenten Altena en Oosterhout. Vanaf de eerste dag heb ik het enorm naar mijn zin, doordat het werk me op een prettige manier uitdaagt. De administratie is met me meegegroeid; ik kijk graag naar wat beter en efficiënter kan. Ik voel me nuttig, wat bijdraagt aan mijn persoonlijke geluk. Mijn gezondheid zal niet meer de oude worden en dat is niet altijd makkelijk. Maar doordat ik het bij MidZuid zo naar mijn zin heb, wil ik er toch weer elke ochtend voor gaan.

In de afgelopen twaalf jaar ben ik ook steeds meer een begeleidende rol op me gaan nemen, wat me veel energie geeft. Er komen bijvoorbeeld mensen tijdelijk bij ons werken om werkritme en uren op te bouwen. Meestal hebben zij enkel een opstapje nodig om daarna door te stromen naar ander werk, binnen of buiten MidZuid. Zoals een vrouw die hier werkconditie kwam opbouwen na een langdurige burn-out. Menselijk contact en het gevoel ergens aan bij te dragen kunnen erg helpen voor iemands herstel. Inmiddels heeft de vrouw een andere functie binnen MidZuid, die perfect bij haar aansluit. Dat vind ik een groot succes!

Kijken naar iemands talenten

Er zijn ook mensen die meer begeleiding nodig hebben, bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking. Ik kijk graag naar waar iemands persoonlijke kracht ligt. Mijn doel is om mensen verder te helpen dan ze zelf voor mogelijk houden. Wanneer iemand denkt ‘ik denk niet dat ik het kan’ en uiteindelijk lukt het toch; dát is het mooiste wat er is. En als het niet blijkt te lukken, is dat ook geen probleem. Dan proberen we gewoonweg een andere taak. Iemands enthousiasme en leergierigheid vind ik het belangrijkst.  

Doordat we veel mensen helpen doorstromen, zijn de mensen die hier blijven werken de uitzondering. Dat is begrijpelijk, maar soms wel jammer. We gaan over twee grote gemeenten en komen daardoor snel handen te kort. Gelukkig heb ik ook collega’s die hun plekje hier hebben gevonden. Zoals Hanneke, die zich zelfstandig richt op de administratie voor het groenonderhoud in gemeente Altena. En zoals Karin, Marina en Oscar, die mij ondersteunen in de taken voor gemeente Oosterhout. Marina en Oscar kunnen meerdere taken zelfstandig uitvoeren; ook taken waarvan ze eerst niet dachten dat ze het zouden kunnen. We krijgen ook af en toe hulp van een dame die eigenlijk in het groenonderhoud werkt. Ze is erg leergierig, wat geweldig is. Ik vind het belangrijk om mijn collega’s te blijven uitdagen, daar ligt mijn hart. Soms gaat het oppikken van nieuwe informatie wat langzamer, maar ze dóén het uiteindelijk wel!

Menselijkheid maakt het verschil

Ik ben trots op MidZuid, omdat er rekening gehouden houdt met beperkingen, in de breedste zin van het woord. Er wordt meegedacht, steun gegeven en er wordt moeite gedaan om te begrijpen wat een beperking voor iemand persoonlijk betekent. Ik heb bijvoorbeeld een onzichtbare beperking en het kan van dag tot dag verschillen wat wel of niet lukt. Het is lastig om constant je grenzen te moeten bewaken wanneer er geen rekening mee wordt gehouden. Hier hoeft dat gelukkig niet; er is begrip wanneer het niet gaat. Natuurlijk moeten er soms deadlines gehaald worden, maar er wordt gezien dat ik altijd doe wat ik kan. MidZuid heeft oog voor menselijkheid.

Daarom zou ik iedereen graag willen meegeven dat jezelf blijven ontwikkelen belangrijk is. Ook wanneer je een beperking hebt. Ook als je denkt dat een baan niet haalbaar voor je is. Ga erover in gesprek; er is vaak meer mogelijk dan je denkt. En je kúnt vaak meer dan je denkt!”