Daar ben ik weer! Vorige maand schreef ik voor het eerst een column voor MidZuid. En dat smaakte naar meer!

Ik ontving van veel mensen leuke reacties en ik mag nog vaker schrijven! Hoe leuk! Vorige keer vertelde ik over stagelopen en hoe spannend dat kan zijn. Ik deelde mijn eigen ervaringen om te laten zien dat dit voor veel mensen zo is.

Content Joyce Esmeralda DokA

Joyce Meerdink, consulent bij MidZuid

Ik zal mezelf eerst even voorstellen, ik ben Joyce Meerdink, 36 jaar. Ik werk sinds 2016 bij MidZuid als consulent. Ik begeleid veel medewerkers, bijna 80. Dit zijn veelal jongeren, namelijk stagiaires uit het derde, vierde en vijfde jaar van Praktijkschool De Zwaaikom, Breda College, Berkenhofcollege, De Noordhoek en het Merewade. Ik help ze bij het ontdekken wat ze leuk vinden en laat zien hoe werken in de toekomst er uit kan gaan zien. Daarvoor ben ik veel onderweg zodat ik bij de verschillende werkplekken van MidZuid of bij werkgevers zelf kan kijken hoe het gaat. En of ik nog ergens bij kan helpen. Misschien ben jij er wel één van!

Samen leren

Nu de zomervakantie weer voorbij zijn voor alle scholen, is iedereen weer begonnen met zijn of haar stage. We ontvingen eerst de leerlingen uit Gorinchem en de week erna startten de leerlingen uit Altena, Breda, Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout. Wij zijn super trots om dit schooljaar 27 leerlingen een stageplaats te kunnen bieden. En daar komen misschien nog wel een aantal leerlingen bij. Ieder jaar groeit deze groep doordat er steeds vaker voor MidZuid als stagebedrijf gekozen wordt!

Frisse start

De groep van 27 leerlingen is heel verschillend, sommige hebben al eerder een stage gelopen bij MidZuid. Zij zijn bekend bij MidZuid en hebben niet zo veel spanning bij hun eerste dag na de zomervakantie. Maar er zijn ook leerlingen die wel voor het eerst bij MidZuid starten. Ik heb met deze nieuwe stagelopers bewust een kort gesprekje. We hebben het over hoe ze de eerste dagen stage ervaren en wat ze moeilijk vonden of juist helemaal niet. Zo ook met Michel Vuurens. Michel is leerling van het Berkenhofcollege en loopt voor het eerst stage bij MidZuid. Eerder hebben we kort kennis gemaakt en Michel heeft een rondleiding gevolgd.

Zenuwen bedwingen

Op woensdag 8 september is Michel gestart. Ik haal hem op bij de receptie en zie direct aan hem dat hij heel erg zenuwachtig is. Op de vraag hoe hij zich voelt, geeft Michel het zelf bij me aan. Samen lopen we naar zijn nieuwe werkplek op de afdeling van werkleider Robin. Onderweg probeer ik Michel wat gerust te stellen. We hebben samen een gesprek met Robin, Michel krijgt zijn kleding uitgereikt en vervolgens gaat hij samen met zijn werkleider aan de slag. Ik laat hen alleen. In de loop van de middag ga ik nog even langs om te vragen hoe hij de dag heeft ervaren. Michel vertelt: “Ik ben altijd wel zenuwachtig bij nieuwe dingen, maar het gaat al een stuk beter. Het zal volgende week wel weg zijn. Ik vond het echt heel fijn dat Robin en jij mij zo’n goede uitleg en begeleiding hebben gegeven. Zo had ik toch een stuk minder zenuwen dan normaal. Het werk vind ik ook leuk en gaat me goed af. Ik voel me al helemaal opgenomen in de groep en heb veel zin in komend schooljaar.”

Gelukkig is de spanning van Michel langzaam een beetje gezakt en heeft hij zijn weg kunnen vinden binnen MidZuid. De volgende keer sta ik weer stil bij een ander onderwerp in een stage. Heb jij misschien een leuk onderwerp om over te schrijven? Laat dit weten aan mij!

Groetjes Joyce Meerdink!