Vrijdag 12 november was het weer tijd voor het jaarlijks terugkerende werkbezoek met de bestuursleden van MidZuid.

De Nederlandse Defensie Academie, productiebedrijf Van de Lande en Praktijkschool De Zwaaikom, allen partner van MidZuid en WerkgeversServicepunt (WSP) West-Brabant, namen het bestuur deze keer mee in hun wijze waarop zij de afstand tot de arbeidsmarkt overbruggen.

Samen blijven zoeken naar nog meer mogelijkheden

Het bestuur werd hartelijk ontvangen op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda. De academie verzorgt voor Defensie onder andere de initiële officiersopleidingen en het hoger loopbaanonderwijs. Luitenant-Kolonel Jan Hubers, hoofd P&O NLDA, vertelde samen met een aantal collega’s over de geschiedenis van het gebouw en over de ontwikkelingen binnen Defensie in relatie tot de Wet banenafspraak. Ook spraken zij vol passie over de arbeidsparticipanten die in samenwerking met WSP West-Brabant en MidZuid werkzaam zijn binnen deze kazerne. Connie Francis, senior P&O adviseur NLDA vertelt: “Wij zijn enorm trots op deze club mensen. De samenwerking met de betrokken partijen verloopt prettig en samen zoeken we naar nog meer mogelijkheden.” Het enthousiasme sloeg direct over op het gezelschap en er werd druk gesproken over allerlei mogelijke kansen. Wordt vervolgd!

Onderwijs, overheid en ondernemers onlosmakelijk verbonden

Bij Praktijkschool De Zwaaikom werd het bestuur ontvangen met een heerlijke lunch, verzorgd door een aantal leerlingen. Terwijl het bestuur genoot van al het lekkers dat voorbij kwam, namen Salo Timmermans, directeur Praktijkschool en Ciska Schenkels, stagebegeleidster hen mee in de wereld van het praktijkonderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt. Wethouder Paula Jorritsma, gemeente Altena en tevens voorzitter van het Dagelijks Bestuur van MidZuid reageert op het verhaal: “Mooi om te zien dat ze zo betrokken zijn bij de leerlingen. Om de kansen op duurzame uitstroom te vergroten blijkt maar weer hoe belangrijk het is om elkaar te blijven opzoeken. De drie o’s, oftewel onderwijs, overheid en ondernemers zijn en blijven onlosmakelijk met elkaar verbonden.” Daar valt geen speld tussen te krijgen. Geïnspireerd en voldaan stapte het bestuur in de bus, op weg naar Raamsdonksveer.   

Familiebedrijf plaatst sociale insteek boven economisch motief

In ruim vijftig jaar tijd heeft Van de Lande zich ontwikkeld tot een bedrijf dat wereldwijd fittingen en appendages uit PVC en PE produceert. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Directeur Ewout van de Lande vertelt trots: “De samenwerking met MidZuid en WSP bestaat al sinds mensenheugenis en heeft zich ontwikkeld van economische motieven naar juist een sociale insteek. Er wordt ingezet op individuele detachering, groepsdetachering, werk uitbesteden aan MidZuid en we nemen ook mensen in dienst die voorheen in een uitkeringssituatie zaten.” Dat is wat we noemen inclusief ondernemen. Het is dan ook niet voor niets dat Van de Lande een tijd geleden de Participatieprijs van West-Brabant heeft gewonnen.

Jos Rooijmans, Algemeen directeur van MidZuid, sloot de dag af met een mooie samenvatting van alle indrukken die ze hadden gekregen. Het was een geslaagde dag!