“Thuiszitten maakte me gek; ik miste het sociale contact.” Maak kennis met Mariska, werkzaam via MidZuid sinds 2018: “Ik heb altijd in de kinderopvang gewerkt, maar door reorganisatie werd mijn contract niet verlengd. Daarna heb ik op uitzendbasis allerlei verschillende soorten werk gedaan. Totdat plots mijn gezondheid het liet afweten: ik bleek diabetes type 1 te hebben en raakte in coma doordat mijn suiker te hoog was.

Dit zette mijn leven flink op zijn kop. Toen ik na lange tijd weer voldoende was opgeknapt om te gaan werken, was de grote vraag: waar? De afstand tot de kinderopvang was nog te ver, doordat de werkdruk hoger was dan ik op dat moment kon hebben. Mijn vriend werkte al bij MidZuid op de productieafdeling en ik ben via hem in de schoonmaak begonnen, om te kijken of het bij me paste en of ik het aankon. Het was anders dan wat ik gewend was, maar ik was blij om weer onder de mensen te zijn. Ik ben altijd sociaal geweest, en in de tijd dat ik thuiszat was sociaal contact verre van vanzelfsprekend.

Ik maak drie dagen per week schoon in Bibliotheek Altena, op de locaties in Woudrichem en Nieuwendijk. De andere twee dagen ben ik te vinden in het gemeentehuis van Geertruidenberg en in verschillende panden, zoals de brandweer. Heel divers dus! In het begin vond ik het erg spannend om ergens zonder mijn collega’s schoon te maken, maar nu gaat dat zonder moeite. Ik ben me steeds zelfverzekerder gaan voelen en ik durf weer met kleine stapjes mijn grenzen te verleggen.

Bij de bieb maak ik onder andere de boekstellingen en het kantoor schoon. Van stoffen tot ramen zemen; ik zorg ervoor dat het spic en span is. Het leukste is toch wel het contact met klanten. Als ze iets niet kunnen vinden, kan ik vaak helpen. Ik zit hier erg goed op mijn plek; ik ben prettig opgenomen door mijn collega’s en leidinggevende. En ik ken alle mensen in de gebouwen waar ik werk. Ik vind het ook erg leuk om nieuwe dingen te blijven proberen; ik heb bijvoorbeeld pas met een machine de vloer schoongemaakt.

Het hebben van diabetes blijft eng, doordat het zo’n impact heeft gehad en ik het constant in de gaten moet houden. Maar ook daar kan ik steeds beter mee omgaan. Dit werk geeft veel stabiliteit en voldoening. Mijn leidinggevende denkt met me mee en ik voel me gehoord. Dat zorgt voor rust, waardoor ik ondertussen aan mijn gezondheid en welzijn kan werken. Hoe meer dat op de rit komt, hoe meer ik op ten duur weer kan doorgroeien!”

Roos Biesheuvel, Community Librarian bij Bibliotheek Altena (gericht op de maatschappelijke rol van de bibliotheek), is erg te spreken over Mariska en de samenwerking met MidZuid: “Mariska houdt, samen met haar collega’s, Bibliotheek Altena goed schoon. Daarbij houdt ze rekening met de planning van ander personeel; ze maakt bijvoorbeeld het kantoor in de vroege ochtend schoon, voordat wij daar zitten. Dat is erg attent en slim. Ze is een erg vriendelijke en gezellige collega, waar ik een fijn gesprek mee kan voeren en die altijd zal helpen als we daar om vragen.”

2024 01 Succesverhaal Mariska schoonmaak Webres 5