“MidZuid blijft meedenken naar oplossingen, zodat ik werk kan doen dat bij me past.” Lars vertelt: “Zo’n tien jaar geleden heb ik stagegelopen bij MidZuid tijdens mijn opleiding aan Het Berkenhof college. Dat beviel zó goed, dat ik hier ben gebleven. Het werk in de groenvoorzienig was leuk en het is vlak bij mijn huis; ideaal dus. Door omstandigheden zat ik steeds slechter in mijn vel en ging het werk in de groenvoorziening niet meer. Dat beperkte mij zodanig dat ik een periode op de productieafdeling van MidZuid heb gewerkt, want dat was rustiger. Eerst in de grote hal, daarna op de afdeling waar tweedehands kleding gesorteerd wordt. Dat was leuk werk. Toch ging steeds verder bergafwaarts, waarna ik ben uitgevallen. Het ging gewoonweg niet meer. Ik had tijd nodig om de onderliggende problemen aan te pakken. Het was zwaar en de onzekerheid over hoelang dit zou gaan duren, bracht alleen maar meer spanning. Gelukkig is het goed gekomen; ik voel me nu veel beter en ik kan weer werken.”

Uit zijn schulp

Arjan van Pelt, Teamleider Productie & Logistiek: “Ik ken Lars sinds hij bij ons op de productieafdeling kwam. Het ging niet goed met hem en hij was erg in zichzelf gekeerd. Ik kreeg heel moeilijk contact met hem. We zochten naar manieren om werk voor hem haalbaar te krijgen, maar ook dat lukte op een gegeven moment niet meer. Hij heeft een poos thuisgezeten, maar niet stilgezeten. Toen hij terugkwam was er ineens een heel andere Lars, dat was mooi om te zien. Sindsdien praat hij makkelijker, blijkt hij flinke humor te hebben en is hij veel actiever.”

Nieuwe successen en doelen

Lars vervolgt: “Ik werk nu weer op onze nieuwe afdeling waar we ingezamelde tweedehands kleding sorteren, waar ik het erg naar mijn zin heb. Elke drie dagen komt er nieuwe kleding binnen. Ik laad het uit, waarna mijn collega’s de kleding sorteren in verschillende categorieën. Bovenkleding, onderkleding, tassen, schoenen, textiel; alles wordt gesorteerd op soort en op kwaliteit. De herdraagbare kleding en schoenen vinden hun weg naar een kringloopwinkel in Nederland of ander Europees land. De niet herdraagbare stukken worden gesorteerd op grondstof en op deze manier ook zoveel mogelijk gerecycled. Denk hierbij aan kussenvulling, garen of zelfs grondstof voor verkeersborden. Hierdoor helpt MidZuid mee aan het verminderen van de afvalstroom aan kleding. Om dit werk te kunnen doen, heb ik mijn certificaat voor de elektrische pompwagen gehaald. Hiermee kunnen de zware bakken opgetild en verplaatst worden.

Het gaat inmiddels zodanig goed dat ik weer één dag in de week in de groenvoorziening aan de slag ben. Ik werk met mijn oude collega’s, wat erg prettig is. De locatie van onze gemeente is vlakbij mijn huis en ik ken daar iedereen. Mijn doel is om weer alle dagen in de groenvoorziening te kunnen werken, dat vind ik het allerleukst.”