Yousef oefent samen met Bas tijdens zijn werk met de Nederlandse taal. 

Yousef woont nog niet zo lang in Nederland, hij leert bij MidZuid de Nederlandse arbeidsmarkt kennen. Tegelijk oefent hij tijdens zijn werk met de Nederlandse taal. Voorman Bas merkte dat het voor iedereen die nog moeite heeft met de Nederlandse taal, fijn is om met iemand te oefenen die je kent en vertrouwt, daarom is het concept 'taalbuddy' ontwikkeld. 

Wat is een taalbuddy?

Een taalbuddy is een collega waar je mee samenwerkt op de werkvloer en die ook tegelijk met je tijdens je werkzaamheden de Nederlandse taal oefent.

Leren en werken hand in hand

In opdracht van gemeenten onderhoud onze groenvoorziening het groen op stoep en straat. Tijdens deze opdracht leren de mensen het vak. Zij worden begeleid, volgen een opleiding, training en/of cursus om uiteindelijk op een werkplek terecht te komen die echt bij hun past. Dat kan in de groenvoorziening van MidZuid zijn (beschutte werkplek) of bij een hovenier. Bas werkt als voorman bij MidZuid in de groenvoorziening en Yousef werkt in zijn team. Yousef volgt taallessen bij Stichting Integraal en werkt 16 uur in de week in het groenonderhoud voor gemeente Geertruidenberg. Zo leert hij de kneepjes van het vak, de taal en de Nederlandse werkcultuur kennen. Want tijdens de werkzaamheden, lukt het met concrete voorbeelden nog beter om de taal te leren en toe te passen. 

Win-win situatie

Bas is Youssef zijn taalbuddy. Bas denkt met hem mee en helpt hem om de juiste woorden te vinden. En zo zijn Nederlandse woordenschat te vergroten. Ze oefenen de hele dag, zoals de namen van gereedschappen of situaties die ze tijdens het werk tegen komen. "Ik vind het erg leuk om nieuwe dingen te proberen," aldus Bas. "In mijn vorige baan als tuinder kwam ik ook regelmatig in contact met mensen uit andere culturen. Zij spraken de taal niet en we maakten regelmatig met 'handen en voeten' duidelijk wat we wilden. Door de rol als taalbuddy in te vullen voor Yousef, kan ook ik mijn kwaliteiten verder ontwikkelen. Zo ontstaat er dus voor ons allebei een win-win situatie. En een geintje maken in het Nederlands? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Want Nederlands leren hoeft natuurlijk niet saai te zijn!"