“Ik zorg ervoor dat de werkzaamheden bij de milieustations in gemeente Altena soepel verlopen en ik ondersteun de collega’s die hier werken,” vertelt Huub, personeelsbegeleider. MidZuid zet zich in voor een betere milieu, onder andere via deze samenwerking. De milieustations zijn van gemeente Altena en worden bemand door mensen van MidZuid. Huub legt uit: “Naast de milieustraat in Giessen is er ook een milieustation in Werkendam en een inzamelstation in Hank, die beheerd wordt door vrijwilligers. Er is dus altijd ergens in de buurt een locatie waar mensen hun afval kunnen inleveren – en we hebben geen vakantiesluiting. We hebben het milieustation kortgeleden zo veel mogelijk geautomatiseerd. Zoals bij het invoeren van je postcode bij binnenkomst en het afrekenen naderhand. Mijn collega’s houden overzicht zodat de juiste materialen in de juiste containers komen. En zij beantwoorden vragen en helpen mee waar nodig.”

2023 10 Milieustation Giessen Webres 4

Naast het maken van de planning en het invoeren van de gewerkte uren, zorgt Huub er ook dat de containers op tijd geleegd worden: ”Wanneer de container met papier bijvoorbeeld op donderdag al goed gevuld zit, bel ik het bedrijf wat papier op komt halen. Anders komen we in de problemen op zaterdag, wanneer er vaak veel afval gebracht wordt. Bewoners kunnen veel soorten afval gratis wegbrengen. Van elektrische apparaten tot piepschuim en van matrassen tot metaal. We hebben ook een gedeelte voor betaald afval; denk bijvoorbeeld aan puin, gips, geïmpregneerd hout en grof huishoudelijk afval.

Ook zorg ik ervoor dat de afvalcontainers op tijd worden geleegd. In totaal zijn er ongeveer 700 afvalcontainers in de gemeente Altena, waaronder ook die voor hondenpoep en restafval. We bezoeken de meeste van deze containers twee tot drie keer per week. Dit werk wordt gedaan door een team van vier personen. Nadat we het afval hebben verzameld, brengen we het terug naar de milieustraat. We ruimen ook regelmatig zwerfafval op binnen de hele gemeente Altena, tot en met de Biesbosch. Denk aan afval wat gedumpt is in de polder of op straat. We krijgen al onze meldingen via het online meldingssysteem Fixi en behandelen ze hier. Gemiddeld krijgen we 12 tot 15 meldingen per week binnen, we houden ons hier het hele jaar door mee bezig. Vandaag heb ik bijvoorbeeld een zonnebank opgehaald in Hank, omdat iemand die aan de kant van de weg had achtergelaten.

Ik werk hier sinds 2018 met veel plezier, omdat het afwisselend werk is. We hebben hier een fijn clubje aan collega’s en dat werkt goed. Het is fijn om betrokken te zijn bij de gemeenschap; op deze manier dragen we bij aan een schonere en gezondere leefomgeving voor de inwoners van Altena.”